Így lehet tisztább a levegő a lakásban

Így lehet tisztább a levegő a lakásban

Így lehet tisztább a levegő a lakásban

még több IoT

1 perc

Az Elgato termékcsaládja különböző szenzorokkal képes mérni a beltéri és kültéri hőmérsékletet, levegőminőséget, és időnként figyelmezteti is a felhasználót, ha ideje szellőztetni.

Az Index újságírója már korábban is tesztelte a termékcsalád egyes készülékeit, most pedig a legújabb változatokat is kipróbálta otthonában. A Room és a Weather is a hőmérsékletet, páratartalmat és hasonló adatokat mérnek, azzal a különbséggel, hogy előbbi beltéren, utóbbi pedig a ház külsejére erősítve.

Magyar startup találmánya tisztítja a levegőt

A szobai egység, az Elgato Room a levegő minőségét is monitorozza, és jelez amikor ideje szellőztetni. Az eszköz az illékony szerves vegyületeket (voc) érzékeli. Ezek olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyek a mindennapi életben használt termékek párologtatnak ki. A vegyületek jelentősen befolyásolják a szoba levegőjének minőségét, esetenként fejfájást, rosszullétet is okozhatnak.

Az Elgato Degree különböző paramétereket mér, melyekre reagálva akár utasítást is küldhet más eszközöknek. Így például ha a páratartalom túl alacsonnyá válik, azonnal bekapcsolhatja a párologtatót, a beépített hőmérőnek köszönhetően pedig akár digitális termosztátként is funkcionál.

Ezek mellett érdemes megjegyezni, hogy a gyártó teljesen letette a voksát az Apple mellett, így az eszközök már csak a HomeKit-tel kompatibilisek. Mindez azt jelenti, hogy egy könnyen kezelhető iPhone applikációról vezérelhető az egész rendszer, míg a Siri segítségével akár szóban is lehet kérdezni a ház levegőminőségéről.