Okosotthonra fel!

Kapcsolódó cikkek

Okosotthonra fel!

Okosotthonra fel!

még több IoT

2 perc

Egyre szélesebb a különféle intelligens otthoni megoldások és berendezések termékpalettája, így aki az otthoni felújítás mellett dönt, annak érdemes minél körültekintőbben választania.

A látványos fejlődés ellenére az okosotthonok még mindig gyerekcipőben járnak, de biztonsági szempontból is kényes területről van szó. Egyes kutatások szerint ugyanakkor mára az ingatlanok több mint negyedében található valamilyen okoskészülék, és a szakértők a piac további növekedésével kalkulálnak. Íme, néhány tipp, milyen különböző eszközök segítségével automatizálhatja otthonát.

Intelligens termosztátok

A fűtési-hűtési költségek általában az otthoni energiafelhasználás (és ezzel a rezsiköltségek) több mint a felét teszik ki, ha pedig valaki a meglévőnél nagyobb ingatlanba költözik, akkor ez az arány várhatóan még nagyobb lesz. Az intelligens termosztátok használatával (megfelelő szigetelés mellett) azonban teljes mértékben automatizálható és optimalizálható a hűtés-fűtés, ezzel pedig a lakók nemcsak a környezetet óvhatják, hanem a pénztárcájukat is kímélhetik.

Lássuk, milyen konkrét előnyökkel is jár mindez:

 – Szokásaink megismerések: a gépi tanulási folyamatoknak köszönhetően a termosztátok alkalmazkodnak a lakók egyedi szokásaihoz és időbeosztásához.

 – Penészvédelem: az okostermosztátok a hő- és páratartalmat is monitorozzák, sőt vannak olyan gépek is (például az Ecobee 4, a Honeywell Lyric és a Nest termosztát), amelyek probléma észlelésekor valós idejű értesítéseket és riasztásokat is képesek küldeni a felhasználónak.

 – Virtuálisan szabályozható hőmérséklet: a kapcsolódó alkalmazásnak köszönhetően bármikor, bárhonnan beállítható a kívánt hőfok.

 – Energiatakarékosság: jelentősen csökkenthető a felhasznált energiamennyiség.

 – Részletes kimutatások: igény szerint elemzések igényelhetők az energiafelhasználásról, így a tulajdonos láthatja, milyen szokásain érdemes változtatnia a további megtakarítások eléréséhez.

Robotporszívók

A kisméretű, korong alakú berendezések beépített szenzoraiknak köszönhetően teljesen önállóan képesek elvégezni a padló megtisztítását. Ma már az áruk sem olyan borsos, az Amazonon például már 79 dollárért (nagyjából 20 ezer forintért) hozzá lehet jutni egy-egy ilyen berendezéshez. Természetesen tudásban, hatékonyságban jelentős különbségek vannak az egyes modellek között.

Előnyök:

 – Időt nyerhetünk: az eszköz emberi beavatkozás nélkül, előre beprogramozott útvonalon haladva képes elvégezni feladatát, így a felhasználó közben azzal foglalkozik, amivel szeretne.

 – Nagy segítséget jelent mozgáskorlátozottság esetén: akár átmeneti, akár végleges állapotról van szó, az intelligens porszívó nagy terhet vehet le a segítségre szorulók (és családtagjaik) válláról.

 – Minimális karbantartást igényel: különösebb energiabefektetés nélkül évekig működhetnek, a felhasználónak csupán arra kell figyelnie, hogy eltávolítsa az éles tárgyakat a porszívó útjából és hogy időnként kitisztítsa a szűrőket.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: Tech.co