Okosruha gyorsítja a korcsolyázókat

Kapcsolódó cikkek

Okosruha gyorsítja a korcsolyázókat

Okosruha gyorsítja a korcsolyázókat

még több IoT

3 perc

A phjongcshangi téli olimpia sportolóit a Samsung is szponzorálja. A dél-koreai gyártó szenzorokkal felszerelt dresszekkel segíti két holland versenyző felkészülését.

Egyre több sportágban látható, hogy az okostechnológia komoly segítséget nyújthat a felkészülés során. A szenzorok segítségével mérhetőbbé, ellenőrizhetőbbé válik az edzés folyamata, így a versenyzők nemcsak teljesítményüket növelhetik, hanem az esetleges túlterhelésből származó baleseteket is elkerülhetik.

Lekövetett mozdulatok

A gyorskorcsolyában különösen fontos szempont, hogy mennyire tud mélyre hajolni a sportoló, hiszen így tudja legeredményesebben csökkenteni a légellenállást, és minél hatékonyabban pozicionálni a súlypontját. A Samsung SmartSuit a törzsön és a végtagokon elhelyezett szenzorokkal épp azt méri, hogy milyen szögben hajlik meg a viselője.

A sportruházat beépített adóvevője az adatokat azonnal továbbítja a kijelölt okostelefonra, ahol az edző valós időben követheti nyomon a változásokat. Az alkalmazásban ráadásul azonnali visszajelzésre is lehetőség van. A ruha tartozéka ugyanis egy rezgőmotorral felszerelt karkötő, melyet az edző egyetlen gombnyomással aktiválhat, ha úgy ítéli meg, mélyebbre kell hajolnia a versenyzőnek.

A dél-koreai gyártó holland üzletága Sjinkie Knegt és Suzanne Schulting sportolókat támogatja a február 9-én kezdődő téli olimpiára való felkészülésben. A futurisztikus öltözet természetesen a versenyek során nem használható.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Samsung piaci forgalmazásban is gondolkodik-e, egyelőre csupán a két sportoló méreteire, személyre szabva készítették el a korcsolyadresszeket. Bár ahogy azt az Engadget újságírója is megjegyzi, sokkal több értelme lenne egy fitneszadatokat mérő okosruhának, mint a gyártó által a tavalyi CES-en bemutatott, NFC-vel telepakolt öltönynek.