Okostipp a pihentetőbb alváshoz

Okostipp a pihentetőbb alváshoz

Okostipp a pihentetőbb alváshoz

még több IoT

5 perc

A Luna intelligens matrachuzat nyomon követi alvási szokásait, beállítja a megfelelő hőmérsékletet, sőt még a reggeli ébresztésről és a kávéjáról is gondoskodik.

Az intelligens háztartásokban ma már a fűtéstől kezdve a világításon át a bejárati ajtó bezárásáig mindent lehet irányítani a gépek közti kommunikációra épülő új technológiák, illetve okostelefonok segítségével. A „mindenbe” még az ágyak is beletartozhatnak – például a Luna Cover névre keresztelt fejlesztésnek köszönhetően. A tervezők a gyártás beindításához szükséges pénzt jelenleg az Indiegogón gyűjtik közösségi finanszírozás keretében. Az érdeklődés rendkívül nagy, hiszen a kitűzött 100 ezer dollár tízszeresénél tartanak.

Neuro:on - A legokosabb alvópartner >>A Luna Cover lényegében egy mosható, rendkívül vékony matrachuzat, amely a lakók alvási szokásait figyeli és gondoskodik a kényelmükről. Az, hogy milyen gyorsan merül álomba, a szakértők szerint attól is függ, hogy megfelelő-e a hőmérséklet a szobában és az ágyban.

A Luna a napi rutint kiismerve a lefekvés ideje előtt a kellő hőmérsékletre melegíti az ágyat, és egész éjjel figyeli, hogy nincs-e túl meleg vagy hideg. A matrachuzat azt is lehetővé teszi, hogy az ágy két oldalán eltérő hőmérsékletet állítson be.

A speciális matrachuzat nyomon követi az alvási periódusokat, figyeli a szívritmust, illetve a légzést is. Így anélkül is megtudható, hogy mennyire volt pihentető az éjszaka, hogy ehhez karpántot vagy más kiegészítőt kellene viselnie. A fejlesztés az alvási ciklusok feltérképezése mellett abban is segít, hogy a reggeli ébresztő jókor, és ne a legmélyebb alvási szakaszban szólaljon meg.

A kapcsolódó alkalmazás arra is képes, hogy az alvás során begyűjtött adatokat kombinálja más készülékektől szerzett információkkal. A rendszer például figyel arra, hogy mennyit mozgott és mit evett a nap során, ezek alapján tesz javaslatot arra, hogy miként lehet a legjobban aludni.

A Luna emellett wifi-kapcsolaton keresztül más okosotthonos eszközökkel is tud kommunikálni. Ha álomba zuhan, akkor rögtön értesítést küld a többi készüléknek, és megbizonyosodik arról, hogy bezárta-e a bejárati ajtót, lekapcsolta-e a televíziót és a lámpákat, vagy beállította-e a reggeli ébresztést. Amikor pedig kibújik az ágyból, figyelmezteti a kávéfőzőt, amely így pillanatokon belül hozzákezd a kávé elkészítéséhez.

Forrás: IoT News Network