Ragyogó jövő előtt áll a Dolgok Internete

Ragyogó jövő előtt áll a Dolgok Internete

Ragyogó jövő előtt áll a Dolgok Internete

még több IoT

2 perc

Az Internet of Things viszonylagos éretlenségétől és a biztonsági kockázatoktól eltekintve, az egyelőre gyerekcipőben járó és képlékenynek számító piac a következő években hatalmas léptékű fejlődésen mehet keresztül.

Bár a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy napi szinten használják az egymással kommunikáló, Dolgok Internete által összekapcsolódó készülékeket, a fejlesztő vállalatoknak még jobban meg kell érteniük az IoT működését és általa képviselt hozzáadott értéket.

Minthogy a piac csupán gyerekcipőben jár, és csak most vannak kialakulóban az erőviszonyok, ezért a következő időszakban rendkívül gyors növekedésnek lehetünk majd a szemtanúi – véli az Accenture mobil üzletágának ügyvezető igazgatója. James Bailey szerint ugyanakkor szükség lenne egységes szabványok kidolgozására, melyekhez valamennyi iparági szereplőnek tartania kellene magát.

Connected cars – okosautók

Dolgok Internete: pro és kontra >>„Ez a terület már évek óta szépen fejlődik, és a gyártók számtalan olyan univerzálisan használható megoldással álltak elő, amelyek a járművekbe szerelt információs és szórakoztató platformokra, valamint a diagnosztikai rendszerekre épülnek” – véli a szakértő. A modern modellekben lévő korszerű technológiák és a járművek összekapcsolása ellenére az okosautók fejlettségének van még egy teljesen más szintje, amelyet el kell érni ahhoz, hogy az összes előnyt ki lehessen aknázni.  

Van hová fejlődni

Bár a csatlakoztatott járművek kerültek a Dolgok Internetére épülő fejlesztéseknek az élvonalába, az egész ökoszisztéma komoly evolúción mehet keresztül. Bailey úgy véli, hogy az IoT érettségét alapvetően két tényező határozza majd meg: az intelligens berendezések, illetve ezek összekapcsolhatósága. Az ügyvezető most arra számít, hogy a jövőben azok a készülékek válnak majd szabvánnyá, melyek csatlakoznak a világhálóhoz, ugyanis a hálózati kapcsolat nélküli érzékelők és a hagyományos berendezések csak korlátozott lehetőséget biztosítanak az adatok elemzésére és az automatizálásra.

Mi a helyzet a biztonsággal?

Adatvédelem és biztonság az IoT korában >>A Dolgok Internetének szélesebb körű elterjedése előtt álló egyik legjelentősebb akadály, hogy számos adatvédelmi és biztonsági kockázat merül fel. A szakértő szerint ezek az aggályok jogosak, hiszen a csatlakoztatott készülékek az internet pozitív oldalai mellett a hátulütőkkel is szembesülhetnek. Azonban az utóbbi időben számos fejlesztő cég kezdett el dolgozni azon, hogy az esetleges veszélyforrásokat kiküszöbölje, így biztosítva a felhasználók adatainak megfelelő védelmét.

Optimista kilátások

A szektor viszonylagos fejletlenségétől és a biztonsági aggályoktól eltekintve az ügyvezető igazgató úgy látja, hogy érdemes optimista szemszögből megközelíteni a jövőbeli kilátásokat. A vállalat előrejelzése szerint a Dolgok Internetéhez kapcsolódó iparági alkalmazások 2030-ra az Egyesült Királyság GDP-jét 356 milliárd fonttal emelhetik meg. Ha ez a pozitív jóslat mégsem válna valóra, vagy csupán a töredékét sikerülne elérni, már annak is jelentős gazdasági hatásai lesznek. Jó jel, hogy olyan cégóriások is foglalkoznak az IoT-vel, és dobnak piacra új termékeket, mint például a Microsoft, az IBM, a HP vagy az ARM.

Forrás: V3.co.uk