Repülő autó:  útra készen az embert szállító drónok

Kapcsolódó cikkek

Repülő autó: útra készen az embert szállító drónok

Repülő autó: útra készen az embert szállító drónok

még több IoT

2 perc

Az egyszemélyes Jetson One az Egyesült Államokban az ultrakönnyű kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy vezetéséhez nincs szükség külön pilótaengedélyre.

A Jetson Aero svéd startup nemrég bemutatta első piaci forgalomba kerülő fejlesztését, az együléses alumínium repülőjét. A légi jármű a jövő évtől, 92 ezer dolláros áron lesz kapható az Egyesült Államokban, ami nagyjából a Tesla Model S gépjármű árával egyezik meg.

Ennyiért a repülni vágyók egy félig összeszerelt készlethez juthatnak hozzá, amelynek része egy alumínium fémváz, motorvezérlők, propellerek és motorok, valamint – természetesen – az összeszerelési útmutató.

A különleges drón mindössze 40 kilogrammot nyom, és legfeljebb egy 90 kilogrammos embert képes szállítani. Irányítása különféle karokkal és pedálokkal történik. A repülés közbeni stabilitásról egy számítógépes szoftver gondoskodik.

A megfelelő biztonságot LIDAR-szenzorok garantálják, amelyek gondoskodnak a terepkövetésről és az akadályok kikerüléséről. A motor esetleges meghibásodásakor vagy az akkumulátor leállásakor pedig ballisztikus ejtőernyő vehető igénybe.

A Jetson Aero drónja is jól példázza a vertikálisan le- és felszálló elektromos járművek (eVTOL-ok) iránti növekvő érdeklődést. Ugyanakkor a nagyobb, többüléses városi légitaxikhoz képest a Jetson One inkább egyfajta hobbijárműnek tekinthető.

Ennek köszönhetően nem kell eleget tenni a legszigorúbb repülési előírásoknak és szabványoknak. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) ugyanis az ilyen ultrakönnyű gépeket nem repülőgépeknek, hanem „járműveknek” tekinti.

Az ultralight repülőeszközök nem új keletűek. Az Egyesült Államokban már az 1970-es évek óta léteznek, de mivel ezeket nem kell regisztrálni, így nem tudni, hogy pontosan hányat használnak belőlük. Az USUA (U.S. Ultralight Association) az 1990-es évek végén nagyjából 18.000 darabra tette a számukat, beleértve a hasonló típusú repülőket, a motoros ejtőernyőket és a siklóernyőket is.

Ezeket a légi eszközöket inkább szórakozásból, nem pedig valós közlekedési célokra használják. Az FAA szabályai szerint ugyanis nem lehet velük átrepülni a zsúfolt városi területeken vagy reptereken, továbbá éjjel sem használhatók.

A Jetson One maximum óránként 101 kilométeres (63 mérföld/órás) sebességre képes, egy feltöltéssel pedig legfeljebb 20 percig tud a levegőben maradni.

A cég honlapján szereplő információk alapján jövőre 12 darab embert szállító drónt szállítanak ki, amelyek mindegyike elkelt. A megrendelők között egyesült államokbeli, európai és brazíliai vásárló is akad. 2023-ban sem várható tömegtermelés, hiszen csupán öt repülő autó piacra dobását ígérte a startup.

Forrás: