Robotok menthetik meg az igazi delfineket

Kapcsolódó cikkek

Robotok menthetik meg az igazi delfineket

Robotok menthetik meg az igazi delfineket

még több IoT

2 perc

A valódi társaikra megszólalásig hasonlító állatok a jövő delfináriumaiban tehetnek hasznos szolgálatot.

Az amerikai Edge Innovation animatronikai és speciális effektekkel foglalkozó részlege különleges robotot fejlesztett, amelynek a kezdő árát 3 millió dollárra (átszámítva 933 millió forintra) taksálják.

A fejlesztők abban bíznak, hogy egy szép napon a fogságban tartott állatok helyett a hollywoodi filmekben használt hiperrealisztikus modellek szórakoztathatják majd a delfináriumokba látogatókat. A tervek szerint az emberek a delfinek mellett a nagy fehér cápákkal vagy akár a több millió évvel ezelőtt a jura kori tengerekben cirkáló hüllőkkel is együtt úszkálhatnának.

Az Edge Innovations alapító-vezérigazgatója elmondta: jelenleg mintegy 3000 fogságban lévő delfint használnak arra, hogy több milliárd dolláros bevételt termelhessenek. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a közönség részéről nagyon is van igény ezeknek a rendkívül intelligens tengeri emlősöknek a megismerésére.

Sokan viszont ellenzik az élő állatok mutogatását, ezt a réteget csalogathatnák vissza a robotdelfinek – hangsúlyozta Walt Conti. A fokozatos szemléletváltást érzékelteti, hogy mostanra mintegy 20 európai országban tiltották be vagy korlátozzák a vadállatok jelenlétét a cirkuszokban.

A fejlesztőcég kaliforniai központjában egy 250 kilogramm súlyú és 2,5 méteres hosszúságú robotállatot használták fel a PETA TeachKind szervezettel közös iskolai programhoz. A mérnökök által tervezett delfin bőre orvosi tisztaságú szilikonból készült.

A gyártó jelenleg különféle kínai vidámparkokat céloz meg fejlesztésével. Úgy vélik, a következő három évben akár 150-et is értékesíthetnek belőlük. Szerintük a különleges „állatok” néhány év alatt visszahozhatják a befektetést, tekintve, hogy mennyire sokba kerül az élő állatok tartása és az orvosi költségei.

A hollywoodi filmek adhatták az ötletet

A robot külső felépítése és bőrének tapintása is megegyezik a valódi delfinével, és látványra is könnyen összetéveszthető az eredetivel. Az animatronikus szerkezet képes a palackorrú delfinek viselkedését is utánozni, és a valódihoz hasonló hangokat ad ki.

Az Edge Innovations nem teljesen új játékos ezen a területen, hiszen több film készítésében is részt vettek. Ilyenek például a Szabadítsátok ki Willyt!, a Háborgó mélység és az Anakonda című alkotások.

Forrás: