Rúgásokkal kattinthat a dinamikus székben ülve

Rúgásokkal kattinthat a dinamikus székben ülve

Rúgásokkal kattinthat a dinamikus székben ülve

még több IoT

4 perc

A dinamikus székben ülve rugdosni kell, ha a dolgozó rá szeretne kattintani valamire a monitoron, egy adott oldalon való lejjebb görgetéshez pedig a testsúlyát kell áthelyeznie.

Az internetet böngészve ma már úton-útfélen olyan cikkekbe botlik bele az ember, amelyek azzal a rémhírrel ijesztgetnek, hogy az egész napos monitor előtt való görnyedés legalább annyira káros, mint például a láncdohányzás. Nyugalom, nem célunk a pánikkeltés, de lássuk be, ha valaki fél napokat a számítógépe előtt tétlenkedik, az valóban nem tesz túl jót az egészségének. Amellett, hogy tekintélyes úszógumik rakódhatnak rá deréktájon, súlyosan megnő a szív-, és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a rák kialakulásának kockázata.

A napi irodai mozgás zömmel abban merül ki, hogy a dolgozó fel-alá tekergeti az egeret, rövid kitérőket tesz a kávégépig vagy a mosdóig, illetve kutyafuttában bekap egy pár falatot a monitor előtt. A tohonya és ellustult munkavállalókat szeretné egy kicsit megmozgatni Govert Flint tervező egy roppant fantáziadús új találmánnyal, az úgynevezett Dynamic Chair-rel. A holland fejlesztő azt ígéri, hogy a dinamikus székben ücsörögve a dolgozónak egészen olyan élménye lesz, mintha a legmenőbb Pilates tornára váltott volna bérletet.  

Most is épp a monitor előtt gubbaszt? Akkor érdemes ezt is elolvasnia >>Az irodai munkát végzők nyugodtan elfeledkezhetnek az egér görgetéséről, hisz a székben ülve a testsúlyukat kell áthelyezni akkor, hogyha lejjebb szeretnének jutni egy adott oldalon. Az intelligens irodai kiegészítőt ugyanis vezeték nélküli kapcsolattal kommunikáló érzékelőkkel szerelték fel, amelyek rögzítik a nyomás változását és az elmozdulás szögét, ezt követően pedig továbbítják az adatokat három különböző gyorsulásmérő felé. Az eszközök az információt összegyűjtve alakítják azt mozgássá a számítógép képernyőjén.  

Ha valaki rá szeretne valamire kattintani, akkor csak rúgnia kell egyet a bal vagy a jobb lábával, vigyázva a szemben ülő kolléga testi épségére. De persze nem kell aggódni, a kezek sem maradnak tétlenek, hiszen a gépeléshez továbbra is szükség lesz rájuk, bár a holland fejlesztő nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a jövőben ezen a gyakorlaton is változtat. Az újítás alapgondolata úgy született, hogy Govert Flint meglátása szerint a nyugati társadalmak napjainkban túlzottan szervezettek. Annyi technológiai megoldás segíti a munkát, egyben csökkenti az egyes feladatok energiaigényét, hogy az ülőmunkát végzők edzőterembe járnak, hogy valamennyit mégis mozogjanak a nap során.

Creatures with Creations from Ziggy Pictures on Vimeo.

Az, hogy pontosan milyen mozgásokkal is irányítható a dinamikus szék, komoly tesztelések eredménye. A fiatal dizájner végigülte a rotterdami balett számtalan előadását a táncosok mozdulatait figyelve. Ez adta neki például az ihletet, hogy a kattintásokat rúgással lehessen irányítani, miután azt tapasztalta, hogy a lábak mozgatása élénkítően hat, egyfajta izgalmat vált ki az emberből. Govert Flint a legfőbb feladatának azt tartja, hogy felszabadítsa a dolgozókat a munka közbeni stressz alól, és a mozgás hatására termelődő endorfintól kategóriákkal jobban érezzék magukat. A kezdeményezést a fiziológusok is támogatják, hisz az ember csípője nem egész napos ücsörgésre van tervezve.

Bár a széknek egyelőre csak a prototípusa készült el, így is ígéretesnek tűnik. Hozzá kell azonban tenni, hogy a fejlesztőnek még egy halom problémán kell magát átrágnia, mielőtt megkezdődne a termék értékesítése. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a szék túlzottan is az alsótestre koncentrál, ráadásul a szenzorok pontossága jócskán elmarad más mozgásérzékelő műszerekétől. Emellett az sem lesz kis feladat, hogy a munkáltatókat meggyőzze arról, hogy mekkora szükség van az irodában dinamikus székekre. Gondoljon csak bele – összevissza rugdosó dolgozók, akik fel-alá dülöngélnek a székben – a látvány mindenképpen mosolyt csalhat a külső szemlélő, vagy az irodába érkező prominens vendég arcára.

Forrás: Wired