Saját okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

Kapcsolódó cikkek

Saját okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

Saját okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

még több IoT

2 perc

A Xiaomi Smart Glasses-t önálló viselhető kiegészítőnek – nem pedig okostelefonos eszköznek –szánják. A szemüveg első ránézésre erősen emlékeztet hagyományos társaira, valójában azonban intelligens technológia áll mögötte.

Közleményében a Xiaomi megjegyzi, hogy az okosszemüveggel olyan eszközt szeretnének megalkotni, amely képes helyettesíteni az okostelefont. Olyat, amelyet „nem kell zsebben vagy tokban tartani”.

Más hasonló eszközök esetén a gyártók elsősorban az okostelefonok funkcionalitásának kibővítésére – például a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) hozzáadására – összpontosítottak. A Xiaomi viszont a szemüveggel okostelefonos funkciókat biztosítana a felhasználóknak. Legyen szó a beérkező e-mailek elolvasásáról, fényképek készítéséről vagy a bejövő hívások fogadásáról. Ugyanakkor nem feledkeztek meg az AR-ről sem.

A szemüveghez kapcsolódó applikáció ugyanis segít navigálni a felhasználóknak közlekedés közben, egy másik alkalmazás pedig kivetíti a lefordított szöveget.

Az apró, szemüvegkeretbe integrált négymagos ARM-processzor az Android operációs rendszer testreszabott verzióját futtatja. A vezérlést a szemüveg szárán található gombok segítik, illetve ezekkel irányítható a lencsék előtt elhelyezett, 5 megapixeles kamera.

Továbbá a gombokkal finomhangolható a mikrofon, valamint a Wi-Fi, a Bluetooth és az akkumulátor. A legnagyobb dobást viszont kétségkívül a hullámvezető technológián alapuló microLED kijelző jelenti. A chip csupán 2,4-szer 2,02 milliméteres, a pixelek mérete pedig 4 mikrométer.

Amint azt a Xiaomi megjegyzi, a hullámvezető technológia lényege, hogy megtöri a fényt, amely az objektív elején található rácsszerkezeten keresztül érkezik. Így az emberi szembe jutó fény nagyon éles, tiszta és világos képeket és adatokat eredményez.

Egy ilyen rendszer azonban csak zöld színben tudja megjeleníteni a kapcsolódó információkat, amelyek csak az egyik szemüveglencsében láthatók.

A 497 alkatrészből álló készülék mindössze 51 grammot nyom, első ránézésre pedig erősen emlékeztet hagyományos társaira, így viselése nem (annyira) feltűnő.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy mindez egyelőre még csak koncepció, így nem világos, hogy a Xiaomi tervezi-e az intelligens szemüveg tényleges gyártását és értékesítését.

Forrás: