Sínre tett robotséf sürög-forog a gyorsétteremben

Kapcsolódó cikkek

Sínre tett robotséf sürög-forog a gyorsétteremben

Sínre tett robotséf sürög-forog a gyorsétteremben

még több IoT

2 perc

A Miso Robotics az ételkészítés robotizálását tűzte zászlajára. Flippy nevű gépük ugyan nem új találmány, de most átalakították, hogy még könnyebben mozoghasson a konyhában.

A nemzetközi értékesítés a napokban startolt. A szerkezet Flippy Robot-on-a-Rail (ROAR) néven ismert. A koncepció lényege, hogy az ipari robotokhoz hasonló kart egy felső sínre helyezték, így a gép könnyedén el tudja végezni az egyszerűbb gyorséttermi háttérműveleteket.

A gyártó szerint a berendezés repertoárjába mostanra 19 étel elkészítése tartozik. Flippy a többi között képes megfordítani a hamburgereket, illetve a növényi eredetű Impossible Burgert. Az élelmiszereket gépi tanulással (ML) azonosítja és beépített kamerája révén navigál környezetében. A fejlesztés ezen felül az Intel 3D-s mélységérzékelő kameráját és egy hőkamerát is kapott.

Az ételekkel teli kosarakat effektor segítségével ragadja meg és helyezi azokat a forró olajjal teli sütőbe. Ezenkívül elvégezheti a grill tisztításához kapcsolódó alapvető műveleteket is.

A mesterséges intelligencián (AI) alapuló rendszert folyamatosan fejlesztik. Ennek eredményeképpen a robotkar mára minden eddiginél több dolgot tud a forró olajba helyezni. Legyen szó csirkecsíkokról, csirkeszárnyról, sült krumpliról, burgonyagerezdekről vagy hagymakarikáról.

De nem okoz számára gondot a tengerentúlon népszerű popcorn garnéla, a krumpli kroketthez hasonló tater tots, a rösztire emlékeztető hash browns vagy a kinézetre gofrihoz hasonlító waffle fries elkészítése sem.

A legnagyobb újdonságnak a navigációs rendszer kialakítása számít

A kapcsolódó sínrendszernek köszönhetően a Flippy ROAR könnyedén csúszkál a fagyasztott ételek, illetve a grill és a sütő között. Így a robotkar nincs láb alatt, nem akadályozza a személyzet mozgását. A gép működését a konyhai alkalmazottak egy érintőképernyőn keresztül szabályozhatják.

A gépi munkatárs ára egyelőre 30.000 dollártól indul. Ugyanakkor a Miso Robotics a jövőben 20.000 dollárra szeretné csökkenteni a költségeket, és a havi 1.500 dolláros bérlést is lehetővé tenne. A díj a karbantartási és a frissítési költségeket is magában foglalná.

A VentureBeat értesülései szerint a robot hamarosan a CaliBurger amerikai gyorsétterem-hálózat 50 egységében teljesít majd szolgálatot. A gyártó júliusban pedig azt jelentette be, hogy a White Castle gyorséttermekben is telepítéseket fognak végezni a kapcsolódó pilot program keretében.

Habár a Flippy ROAR-hoz hasonló robotokat gyakran termelékenységnövelő eszközökként mutatják be, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy a speciálisabb feladatokra összpontosítsanak, alkalmazásuk van, ahol megnehezítheti emberi kollégáik munkát.

Például az Amazon raktáraiban bevezetett automatizálásról szóló friss jelentés szerint bár a robotok bevezetése valóban növelte a termelékenységet, ennek voltak hátrányai is. Az emberi munkatársak ugyanis több sérülést is szenvedtek, miközben igyekeztek lépést tartani a gépekkel – írta a The Verge.