Szokatlan fejlesztésekből sincs hiány az okoseszközök piacán

Kapcsolódó cikkek

Szokatlan fejlesztésekből sincs hiány az okoseszközök piacán

Szokatlan fejlesztésekből sincs hiány az okoseszközök piacán

még több IoT

3 perc

Az intelligensnek címkézett készülékeket tekintve ma már tényleg nem létezik lehetetlen.

Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mitől válnak a hagyományos készülékek intelligenssé, és hogy ezek használata mennyiben könnyíti meg a mindennapokat. Azt, hogy egy eszköz mitől okos, röviden talán úgy lehetne definiálni: képes – legalább részben – „önállóan” működni, és jellemzően vezeték nélküli hálózathoz csatlakozik. Vannak elterjedtebbnek számító készülékek, ilyenek például az okostévék, az intelligens izzók, hangszórók vagy termosztátok, de idesorolhatók a világhálóra csatlakozó zárak is.

Ezek azonban csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, az okosságok sora ugyanis ma már szinte végtelennek mondható. A cél minden esetben a felhasználók életének egyszerűbbé tétele. Ugyanakkor az is tény, hogy elsőre sok készülék feleslegesnek tűnik, vagy indokolatlanul magas áron érhető el.

Nézzünk ezek közül néhányat. Természetesen a fejlesztők egytől egyig azt ígérik, hogy termékeik megváltoztathatják tulajdonosuk életét. Mindenki eldöntheti, hogy ez így van-e.

Intelligens etetőtál

Sokakat szorongással tölt el, ha például egy hosszú hétvégén magukra hagyják házi kedvencüket. Hiába vigyáznak rájuk mások, a gazdik akkor is aggódnak, hogy a kutya vagy macska megfelelő mennyiségben és időben kapja-e meg az eledelt.

Ennek elkerülésére alkották meg a PetSafe etetőtálat, mely az otthoni wifi-hálózathoz csatlakozva bármikor irányítható távolról is. A gondos tulajdonos így a kapcsolódó (iOS és Android operációs rendszerre egyaránt elérhető) alkalmazás segítségével állíthatja be a falatozások ütemezését. A köztes idő növelésével pedig megakadályozhatja, hogy az otthon maradt kedvenc esetleg „túlegye” magát.

Intelligens ágy

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásához. A modern korban a felhasználók a Fitbithez hasonló viselhető kiegészítők segítségével igyekeznek nyomon követni alvási mutatóikat. Ma már azonban maga az ágy is tudhatja ugyanezt: a Sleep Number 360 okosmatrac képes monitorozni tulajdonosa alvási szokásait és ehhez igazítja a matrac keménységét, valamint a hőmérsékletet. A pontos és teljes körű adatgyűjtést a fekvőalkalmatosságba épített technológia teszi lehetővé.

Az érzékelők a horkolásra is figyelnek, ilyenkor a fejrész megemelkedik, ezzel késztetve a felhasználót az alvópóz megváltoztatására. A Sleep Number ára igencsak borsos: a legolcsóbb darab is 3.200 dollárba kerül. Ezért az árért viszont, a könnyebb elalvás érdekében, még elő is melegíti magát.

Intelligens tojástartó

Bizonyára senki sem szereti, amikor a hűtőszekrény ajtaját kinyitva enyhén szólva kellemetlen szagok fogadják. A tojás esetében ez különösen kritikus pont. Ezt hivatott megakadályozni a mindössze 15 dollárért megvásárolható Quirky Egg Minder, amely tájékoztatja a felhasználót, hány tojás van éppen otthon, és meddig fogyaszthatóak. Sőt, a tálca beépített LED-lámpáinak köszönhetően azt is jelzi, melyik a legrégebbi tojás. A fenti információk a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően is eljutnak a felhasználóhoz, ami például bevásárlás közben is hasznos lehet.

Természetesen az IoT-fejlesztések evolúciójába beletartozik, hogy megannyi okosság végül eltűnik a süllyesztőben, így például az okostojástartó oldala sem elérhető már.

A folytatásért kattintson ide!

Forrás: