Találja meg a hozzáadott értéket az IoT-ben!

Találja meg a hozzáadott értéket az IoT-ben!

Találja meg a hozzáadott értéket az IoT-ben!

még több IoT

2 perc

A felhasználók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a Dolgok Internetére épülő rendszereket és készülékeket használjanak, az egyelőre eléggé széttöredezett piacon ugyanakkor szükség lenne egységes szabványok kidolgozására.

Bár a felhasználók részéről az utóbbi időben megnőtt a hajlandóság, hogy IoT-alapú (Internet of Things) rendszereket üzemeljenek be és használjanak napi szinten, a fejlesztő cégeknek még fel kell ismerniük, mekkora hozzáadott érték rejlik az intelligens megoldásokban – derül ki az Accenture beszámolójából.

Lépjen be a Dolgok Internetének varázslatos világába >>A vállalat mobil üzletágának ügyvezető igazgatója szerint ügyfeleiknek továbbra is szüksége van a Dolgok Internetére vonatkozó szakmai tanácsadásra, ugyanakkor megnőtt az igény arra is, hogy megértsék a technológia működését. Miután az IoT még egy elég kisméretű és képlékeny piacnak számít, ezért rendkívül gyors a bővülés, és hatalmas léptékű növekedésnek lehetünk a szemtanúi ezen a téren – mondta James Bailey. Mivel az erőviszonyok alakulóban vannak, számos cég igyekszik átlátni a teljes ökoszisztéma felépítését, megtalálni a helyét a rendszerben, és pénzzé tenni azt a hozzáadott értéket, amelyet előállít.  

Rendkívül széles a Dolgok Internetéhez kapcsolódó applikációk skálája, és rengeteg felhasználási módja létezik a modern technológiának a különböző szektorokban, mint például a mezőgazdaságban, az egészségügyben, a szállítmányozásban és a gyártásban. A bőséges kínálat miatt ugyanakkor nehéz feladat, és eléggé „trükkös” folyamat, hogy miként találják meg a vállalkozások a leginkább mérvadó alkalmazásokat. Az ügyvezető igazgató szerint nagyjából 100 eltérő felhasználási módot azonosítottak be az egyes iparágakban, és ezeket próbálják most szétbontani.

James Bailey azt sem tartja kizártnak, hogy a következő másfél év folyamán ez a szám több ezerre duzzadjon, hiszen a Dolgok Internete ma sok szempontból még gyerekcipőben jár. A rendkívüli választékot figyelembe véve nem meglepő, hogy az IoT jelenleg még egy eléggé széttöredezett piacnak számít, és a helyzet várhatóan még éveken keresztül nem változik – jósolja a szakértő.

Szabványok felállítása

Dolgok Internete: pro és kontra >>Az egymással kommunikáló berendezések közötti különbségek miatt komoly kihívást jelenthet az egységes szabványok kialakítása. „Ha a józan eszünkre hallgatunk, akkor szükség lenne egyetlen vagy mindössze néhány, korlátozott számú sztenderd kidolgozására, amelyhez azután valamennyi iparági szereplő tartja magát” – fogalmazott az igazgató. A piac azonban most még kétséget kizáróan nem érte el ezt az érettségi szintet.

Ennek ellenére a szakértő bízik benne, hogy ez a helyzet idővel megváltozik, hiszen a szabványosításnak már ma is több technológiai vállalat szentel kiemelt figyelmet. Ez abban is tetten érhető, hogy világszerte több olyan csoportosulás is létrejött már, amelyik az egységesítést helyezi a középpontba. Jelenleg legalább tucatnyi olyan konzorcium működik, amelyik IoT-szabványok létrehozásán dolgozik.

Forrás: V3.co.uk