Behálózhatja a világot a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Behálózhatja a világot a mesterséges intelligencia

Teljesen behálózhatja a világot a mesterséges intelligencia

még több IoT

2 perc

A Forbes hét pontból álló listát állított össze azokról a felhasználási területekről, melyeken 2022-ben különösen nagy szerepet tulajdonítanak a mesterséges intelligenciának (MI). A cikk első részében hármat vizsgáltunk meg ezek közül, most pedig tovább folytatjuk a sort.

4. Metaverzum

A metaverzum (metaverse) voltaképpen az egységes, állandó digitális környezet összefoglaló neve, ahol a felhasználók együtt dolgozhatnak és játszhatnak. Ez az internethez hasonlóan egy virtuális világ, a hangsúly azonban a magával ragadó élményeken van, amelyeket gyakran maguk a felhasználók hoznak létre.

A koncepció különösen forró témává vált, mióta Mark Zuckerberg a virtuális valóság (virtual reality, VR) és a Facebook társadalmi alapjainak ötvözéséről beszélt, és a Meta cégnévvel rukkolt elő.

A mesterséges intelligencia a metaverzum egyik csúcspontja lesz majd. Segítségével olyan online környezet alakítható ki, ahol az emberek otthon virtuálisan érezhetik magukat. Az MI segíthet a felhasználóknak elvégzendő feladataikban, de akár teniszezni vagy sakkozni is lehet vele.

5. Alacsony kódú (low-code) és kód nélküli (no-code) MI

Számos vállalatnál a gépi intelligencia bevezetésének nagy gátja az, hogy kevés a megfelelően képzett fejlesztőmérnök, aki létre tudja hozni az ehhez szükséges eszközöket és algoritmusokat. Ebben az esetben jó alternatíva lehet az alacsony kódú és kód nélküli megoldások alkalmazása.

Ezek lényege, hogy egyszerű interfészeket használnak az egyébként egyre bonyolultabb MI-rendszerek felépítéséhez. A kód nélküli MI-fejlesztésekkel különböző, előre elkészített eszközök összekapcsolásával olyan modulokat lehet létrehozni, amelyeket az adott szervezet a saját domainspecifikus adataival táplálhat.

6. Önvezető járművek

A mesterséges intelligencia az „agy”, amely az autonóm autókat, hajókat és repülőgépeket is képes lesz irányítani.

A Tesla ígérete szerint 2022-ben teljesen önvezető képességgel bíró autót is bemutatnak majd. Viszont egyelőre nem valószínű, hogy ezek a gépjárművek mindennapi használatra alkalmasak lesznek.

Ugyanakkor a nagy vetélytársak – a Waymo, az Apple, a General Motors és a Ford – is bármikor jelentős előrelépéseket jelenthetnek be jövőre. Sőt, várhatóan az első autonóm hajó is átszeli majd az Atlanti-óceánt. 

7. Kreatív MI

A mesterséges intelligencia képes különféle műveket megalkotni, zenét szerezni, verset, színdarabot vagy videójátékot írni.

2022-ben a GPT-4 és a Google Brain-hez hasonló új modellek újradefiniálják a kapcsolódó lehetőségeket, bonyolultabb és „természetesnek” tűnő végeredményt hozva létre ezzel.

Jövőre várhatóan gyakrabban találkozunk majd az MI-vel olyan rutinszerű(nek tűnő) feladatok esetén, mint a hírösszefoglalók vagy a hírlevelek megírása, logók és infografikák tervezése.

Bár a kreativitást általában emberi készségnek tekintjük, egyre inkább látszik, hogy ehhez hasonló képességek a gépeknél is megjelennek. Így a mesterséges intelligencia fokozatosan közeledhet a valódi intelligenciához.

Forrás: