Akár testhővel is tölthető lesz a viselhető kiegészítő

Kapcsolódó cikkek

Akár testhővel is tölthető lesz a viselhető kiegészítő

Akár testhővel is tölthető lesz a viselhető kiegészítő

még több IoT

2 perc

A Massachusettsi Egyetem kutatói olyan textilt fejlesztettek ki, amely a test hőjét használja kis méretű viselhető eszközök, például aktivitásmérők energiaellátására.

A Trisha Andrew és Linden Allison vegyészmérnökök által fejlesztett szövet a testhőmérséklet és a körülötte lévő hűvösebb levegő közti hőkülönbségből származó termoelektromos hatást használja ki. A textil az elektromosságot jobban, míg a hőt kevésbé vezeti, ezáltal az elektromos töltés – a fenti jelenség hatására – a melegebb felől a hidegebb területek felé áramlik.

A test mint kimeríthetetlen áramforrás

Bár tudósok már korábban is rájöttek, hogy az emberi test hője alkalmas lehet apróbb eszközök áramellátására, de a speciális energiaforrást „kinyerni” képes anyagok eddig drágák vagy toxikusak voltak, vagy nem bizonyultak elég hatékonynak.

Az új találmány lényegét egy nyomtatási eljárás adja, melynek során biokompatibilis, rugalmas és nagyon könnyű, polimer filmmel vonnak be pamutszövetet. A kellően nagy termoelektromos tulajdonságokkal rendelkező anyag viszonylag magas elektromos feszültséget generál, ami elegendő lehet ahhoz, hogy egy apró készüléket árammal lásson el – magyarázta a szakember.

Az izzadás növeli a hatékonyságot

A nyirkos, nedves anyagok jobban vezetik a hőt, mint a szárazak. Nem meglepő tehát, hogy a prototípusként előállított egyik termék, a textil karkötő esetében az izzadás növelte a hőenergia leadását. Az Advanced Materials Technologies szaklapban közzétett vizsgálatban a túlzott hővezetést a karkötő és az azzal érintkező bőrfelület között elhelyezett, hővisszaverő műanyag réteggel csökkentették.

A kutatók optimisták az újfajta eljárással előállított anyagokat illetően. Úgy gondolják, a textilekbe „épített” termooszlopok segítségével előbb-utóbb folyamatosan hordható, mosható, megfizethető és az egészségre nem káros ruhadarabok segítik majd a viselhető eszközök áramellátását.