Tízből kilenc internetező már hallott az 5G hálózatokról

Kapcsolódó cikkek

Tízből kilenc internetező már hallott az 5G hálózatokról

Tízből kilenc internetező már hallott az 5G hálózatokról

még több IoT

1 perc

Az újgenerációs hálózatok intenzív hazai fejlesztése mellett az 5G-vel kapcsolatos ismeretek további bővítésére is szükség van – így summázhatók az 5G Koalíció 2021-es legnagyobb éves rendezvényén elhangzottak.

Európai összehasonlításban Magyarország évek óta kiválóan teljesít a digitális infrastruktúrák tekintetében – idézte fel a rendezvény egyik előadását Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője. Mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli technológiákban az uniós átlag feletti mutatókkal rendelkezik hazánk.

Szerinte a továbblépéshez egyfajta „jogi akadálymentesítésre” is szükség van: olyan beruházásösztönző jogszabályi keretrendszer kialakítására, amely a gazdaság szintjén optimalizálja a fejlesztéseket.

Az alapok mindenesetre már állnak: Magyarország az Európai Unióban elsők között implementálta azt a jogszabályi környezetet, amely EU Hírközlési Kódex néven fut, és megteremtette annak a feltételeit, hogy megnyíljon az út a gyorsabb hálózatfejlesztések előtt. 2021 második felében Magyarország 405 településén már 3,3 millióan érhetik el a kereskedelmi 5G-szolgáltatást.

A hálózat kiépítésével párhuzamosan jól halad a szükséges ismeretterjesztés is. Egy reprezentatív kutatás szerint tízből kilenc internetfelhasználónak ismerős az 5G kifejezés. A felmérés rámutatott, akik már hallottak az ötödik generációs mobilhálózati technológiáról, azoknak 60 százaléka pozitívan vélekedik róla.

Az 5G Koalíció szakmai vezetője szerint a 2020-as évek arról fognak szólni, hogy a nemrég világhódító útjára indult technológia miként alakítja át a hétköznapjainkat. De közben a távolabbi jövőre is koncentrálnunk kell – már Magyarországon is elkezdtek foglalkozni a 6G kérdésével.

Forrás: