Tör előre az okostechnológia – Mi várható 2019-ben?

Kapcsolódó cikkek

Tör előre az okostechnológia – Mi várható 2019-ben?

Látványosan tör előre az okostechnológia – Mi várható 2019-ben?

még több IoT

2 perc

Még inkább előtérbe kerülhetnek az otthoni IoT-készülékek és a viselhető, „hallgatható” kiegészítők.

A növekedés jövőre is folytatódik, és egyre több, az otthoni biztonságot szolgáló fejlesztés jelenik majd meg, valamint még inkább előtérbe kerülnek az otthoni robotok és az Alexához hasonló virtuális asszisztensek.

Úgy tűnik tehát, a fejlődésnek semmi sem állja útját, a mára már szinten „megszokottá” váló termékek – például az okosizzók – mellett olyan viselhető kiegészítők is az eddigieknél nagyobb teret hódítanak, mint például a valós idejű fordításra képes Bagi Drash fülhallgató. A hallással kapcsolatos okoseszközök a viselhető (wearables) technológia mintájára angolul a hearables, „hallgatható” elnevezést kapták.

Az online hálózaton keresztül kommunikáló eszközöket összefogó Dolgok Internete térhódítása 2030-ra még látványosabb lehet. A jelenlegi 27 milliárd darabot elérő értékesítés ugyanis akár az ötszörösére, vagyis körülbelül 125 milliárdra is nőhet világszerte – vetíti előre a Reply technológiai vállalat.

Mindez természetesen az ebből származó bevételekre is jótékony hatással lesz, aminek mértéke néhány éven belül, 2021-re 170 milliárdról 561 milliárd dollárra is emelkedhet.

Mozgatórugók a tendenciák mögött

Az olcsóbb hardverek és alkatrészek – elsősorban az okostelefonok technológiai fejlődésének köszönhetően – megkönnyítik a feldolgozási teljesítmény növelését és több eszköz egyidejű csatlakoztatását.

A mesterséges intelligencia innovációi, a még gyorsabb hálózatok és a fogyasztói szokások változásai mind-mind hozzájárulnak az „okostechnika” fejlődéséhez. Egyre inkább terjed a digitalizáció és az okostelefonok is egyre többet tudnak, köszönhetően a még erősebb processzoroknak, a fejlettebb szenzoroknak és a többi közt a kameráknak.

A technológiai fejlődés miatt egyre inkább jellemző az új interfészek (csatlakozási felületek) felé történő elmozdulás. A mobiltelefonokon és a fitneszkiegészítőkön túl pedig a fogyasztók számára még inkább előtérbe kerülhetnek a kiterjesztett valóság „átélését” lehetővé tevő szemüvegek, a digitális asszisztensek, a különféle viselhető kiegészítők és az okosruházatok is.
 
A digitális és az analóg technológiák kombinációja új interfészek – például hangalapú applikációk, gesztusokkal és „gondolatokkal” vezérelhető megoldások – alkalmazásához vezet.

Az összefoglalót hamarosan folytatjuk.

Forrás: