Tűz, ónos eső, mentés: drónok vészhelyzetben

Tűz, ónos eső, mentés: drónok vészhelyzetben

Tűz, ónos eső, mentés: drónok vészhelyzetben

még több IoT

2 perc

Elég lelkesen dobálózunk a drón szóval mostanában. Lényegében bármilyen olyan eszközre rámondják, amit távolról irányítanak, pedig csak a pilóta nélkül repülő eszközöket nevezhetnénk így. A drónok sokféleképp kommunikálnak, például a mobil hálózaton, műholdakon és a nagy hatótávú wifi-kapcsolatokon keresztül. Most bemutatjuk azokat a „repkedőket”, amelyek életet mentenek, tüzet oltanak vagy akár felügyelik az erdőket is.

Tűzoltás M2M-mel

Egyértelműen a legkifinomultabb tervezés szükséges ahhoz, hogy egy vezető nélküli robotrepülő simán be tudjon jutni egy nagyobb erdőtűz fölé, és ott érdemleges munkát végezzen. Bár oltani egy drón egyelőre még nem tud, de füstérzékelői és elképesztően éles kameráinak köszönhetően jó képet tud adni a hatóságoknak az érintett területekről, akik ezután célzottan kezdhetik meg az oltást.

Az erdőtüzek esetén a pontos információk létfontosságúak, mivel így nem kell embert beküldeni az ismeretlen, füsttel borított terepre. Sokszor történt már olyan tragédia, hogy az oltani érkezők bent rekedtek a lángok csapdájában, de a feltérképezett helyszíneken ez már sokkal kisebb eséllyel történik meg.

A tűzoltó drónok másra is használhatóak: például tengerben elsodródó vagy éppen sivatagban eltévedt embereket is találtak meg már így.

Sajnálatos aktualitás, hogy Magyarországon az ónos eső által sújtott területek biztonságos feltérképezésében, lefilmezésében is segíthetnek a drónok, ahogy azt az alábbi felvétel is mutatja, amely a Nagykovácsi-Nagyszénás erdőről készült.

A pulikat is leválthatja?

Nagy területeket igazán felülről lehet jól átlátni, így már meg sem lepődünk, ha Bodza, a pulikutya helyett egy minirepülő terelgeti majd haza az elkóborolt nyájat. De a drónok a tengeri olajszivárgásokat is megtalálják.

A különböző szenzorokkal ezek a gépek azt is le tudják ellenőrizni, hogy milyen állapotban van a termés. Így nem kell feleslegesen embereket kiküldeni, hanem ha probléma akad, akkor már egyből, célzottan, a megfelelő eszközökkel érkezhetnek ki a helyszínre.

Jöhet a házhoz szállítás…

Már nagyon régóta megy a csata azon, hogy az egyes hatóságok engedélyezzék a drónos kiszállítást. A legtöbb nagyváros felett nagyon szigorúak a légtérszabályok, és ebbe kellene beleilleszkedniük a polgári céllal szárnyaló drónoknak. De amint ezt a problémát sikerül elhárítani, a könyvek, a pizzák és az egyéb csomagok is berepülhetnek majd az ajtónkon.