Újítások a fitneszkarkötők versenyében

Kapcsolódó cikkek

Újítások a fitneszkarkötők versenyében

Újítások a fitneszkarkötők versenyében

még több IoT

3 perc

Az alapvetően navigációval foglalkozó TomTom is igyekszik alkalmazkodni a piaci trendekhez, így az idei berlini IFA szakkiállításon új applikációval dobta fel a tavalyi okoskiegészítőket.

Tavaly ilyenkor, szintén a németországi kiállításon mutatta be három új viselhető kiegészítőjét a gyártó. A TomTom Touch hagyományosnak nevezhető fitneszkarkötő, egyszerű monokróm kijelzővel, amely alkalmas a pulzusszám folyamatos, egész napon át történő nyomon követésére, mellette képes kiszámolni viselője testzsír- és izomarányát. Ugyanakkor olyan hagyományos mutatók mérésére is alkalmas, mint az elégetett kalória, illetve a lépések számlálása, így a felhasználó teljesebb képet kaphat egészségi állapotáról.

A Spark elnevezésű érintőképernyős okosóra tavaly frissített változata keskenyebb kivitelezésű, ugyanakkor fedélzeti GPS-ének köszönhetően navigációs eszközként is funkcionál, valamint beépített 3 gigabájtos tárhellyel is rendelkezik, az ezen tárolt zenét pedig a csomag részeként is árult Bluetooth-fejhallgatón keresztül is képes lejátszani.

A kalandos kedvű felhasználóknak tervezett TomTom Adventurer tulajdonképpen a Spark 3 egyfajta továbbfejlesztett verziójának tekinthető, mely olyan kulcsfontosságú hardvermegoldásokat foglal magában, mint például a barométer, az iránytű és a pulzusmérő, valamint a hosszabb élettartamú akkumulátor.

A három készülék nagy sikernek örvendett tavaly, ám ezekre is jellemző volt a viselhető kiegészítők örökös problémája: az érdeklődés fokozatos csökkenése. Általános trend, hogy a felhasználók a megvásárlás után egy hónap múlva elvesztik lelkesedésüket, és nem is használják az okoskiegészítőt.

Játékos edzések

Ezért a TomTom az idei kiállításra időzítve bemutatta új applikációját, mely feldobhatja a fitneszkarkötők használatát, hiszen játékossá teszi az edzés folyamatát. Az app először a korábbi edzések során mért adatok alapján meghatározza a felhasználó „fitneszkorát”, azaz hogy a fittség szempontjából hány évesnek számít az illető. Ez után ezt a számot összeveti a valós korával és nemével, majd ennek megfelelően pontokat oszt minden edzés után.

Így a sportolni vágyók konkrét célokat kapnak maguk elé, és ráadásul a komplikált mérések helyett egy egyszerű pontrendszer segítségével követhetik nyomon teljesítményüket.

A megoldás ráadásul tippeket is ad annak érdekében, hogy miként fejleszthetik magukat a „játékosok”, de arra az esetre is van ötlete, ha esetleg túl unalmassá válnának az edzések. Az applikáció közel ötven külön futó-, illetve biciklis programmal garantálja, hogy mindig érdekes új gyakorlatokkal mozgasson meg minél több izomcsoportot viselője.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy ez az újítás valóban növeli-e a fitneszkövetők használati statisztikáit, viszont az új hardver helyett szoftverrel elérni mindezt költséghatékony megoldásnak bizonyulhat a TomTom számára.

Forrás: Forbes, TechCrunch