Űrbéli növénytermesztés a nappaliban

Űrbéli növénytermesztés a nappaliban

Űrbéli növénytermesztés a nappaliban

még több IoT

2 perc

A hidrokultúrás rendszerek igazi úttörője a NASA, de most egy új okosrendszer segítségével bárki kipróbálhatja otthonában is a teljesen vízalapú kertészkedést.

A mai szobanövények többsége hagyományos, tőzegalapú földkeverékekbe van ültetve. Ennek szerkezete idővel változni kezd: csökken a víztartó képessége, a térfogata, az ásványi sók idővel a felszínre vándorolnak, gombák és káros baktériumok telepedhetnek meg benne. Meghatározott időközönként pedig át kell ültetni a növényeket. 

Ezt a gondot szünteti meg a csak vízalapú élőkörnyezet a szobanövényeknél, ilyenkor agyaggranulátumban kapaszkodhatnak meg a gyökereikkel, melyek közt a víz és a tápanyagok szabadon áramolhatnak.

Csak idő kérdése volt, hogy az IoT-technológia megérkezzen az úgynevezett hidrokultúrás növénygondozás világába is, a Gro.io fejlesztői ugyanis teljesen automatizált és világhálóra csatlakoztatott rendszerrel rukkoltak elő.

A rendszer agya a Gro.hub: az asztali gép méretű torony 1GHz-es ARM Cortex-A8 processzorral és Linux operációs rendszerrel rendelkezik, amelynek segítségével tíz különböző szenzor jeleit dolgozza fel. Ezek az érzékelők mérik egyebek közt a víz hőmérsékletét, a vízszintet, a pH-értékét és a keringés sebességét.

A csomópont (hub) a mérések kiértékelését követően egyenletesen elosztja a tápanyagot, a vizet, sőt még a fényforrást is szabályozza, hogy teljesen egyenletesen növekedjenek a növények. A program a kigyűjtött adatokat nem egyszerűen a helyi monitorra küldi, hanem a kapcsolódó iOS-alkalmazásban színes grafikonokkal képes megjeleníteni a lényeges információkat, összesítéseket.

Az applikáció lehetővé teszi, hogy a felhasználó figyelemmel kísérje a növények hosszú távú növekedését, beállítja a tápanyag- és fényigényt, valamint értesítéseket küld, ha bármilyen probléma adódik. A rendszer körülbelül 4,5 literes vödrökben tárolja a növényeket, mindegyikhez három vagy öt 60W-os LED izzókból álló fénysor tartozik. A Gro.io egyszerre akár hat növény termesztésére is alkalmas.

A cég egyelőre online előrendelést biztosít, a kiszállítást idén augusztusra tervezik. Maga a központi egység 900 dollárba kerül, de a különböző tartozékok szintén borsos ára 700-1800 dollár között is mozoghat, mindez függ a telepítővödrök mennyiségétől, valamint azok méretétől függően a fényigény is erősen befolyásolja az árat.

Forrás: Engadget