Ütős darabnak szánják a Skydio 2 önvezető drónt

Kapcsolódó cikkek

Ütős darabnak szánják a Skydio 2 önvezető drónt

Ütős darabnak szánják a Skydio 2 önvezető drónt

még több IoT

2 perc

A második generációs készülék gyorsabb, kisebb és feleannyiba kerül, mint elődje.

Habár a Skydio R1 technikai szempontból rendben hozta az elvárt szintet, a hozzá kapcsolódó felhasználói tapasztalatok inkább vegyesek voltak. A repülő szerkezet szimplán Skydio 2 elnevezésű utódja ugyanakkor eleget tesz azoknak a funkcionalitási kívánalmaknak, amelyeknek már elődjének is meg kell(ett volna) felelnie.

Ráadásul az új darab sokkal inkább pénztárcabarát: 2.000 dolláros első generációs változatával szemben „csupán” 999 dollárba kerül. Méretét tekintve sokkal kisebb, így könnyebben hordozható. Továbbá hosszabb az akkumulátor élettartama és választható tartozékok is elérhetők hozzá.

Az R1-nek leginkább az autonóm funkciója volt megkérdőjelezhető. A többi között nehezményezhető volt, hogy a szerkezet alkonyatkor nem szállt le magától a földre, sebessége pedig egyértelműen korlátozott volt. Ugyanakkor extrém körülmények között – például a snowboarddal a hegyoldal mentén haladva – is lehetett használni, a panorámaképek készítése viszont a nehezebb vezérlés miatt már problémásabbnak bizonyult.

A továbbfejlesztett változatnál így kiemelten oda kellett figyelni az okosnak címkézett önvezető funkciókra. A 149 dolláros vezérlő külön kiegészítőként vásárolható meg, akárcsak a szintén 149 dolláros jeladó (beacon), amely lehetővé teszi a drón nagyobb távolságon történő repülését és a felhasználó pontosabb követését. A készülék legfeljebb 200 méterre távolodhat el tulajdonosa okostelefonjától, a jeladótól maximum 1,5, a vezérlőtől pedig legfeljebb 3,5 kilométeres távolságra repülhet.

Maximális sebessége óránként 36 mérföld (kb. 58 kilométer), míg az első generáció esetében ugyanez óránként csak 26 mérföld (kb. 42 kilométer) volt. Az akkumulátor egy feltöltéssel 23 perc repülést bír, ami még mindig elmarad például a DJI Mavic 2-től, de elődjéhez képest ez is előrelépésnek számít.

Az új fejlesztés esetén elmondható, hogy a gyártó „a kevesebb több” elvét alkalmazta. A Skydio 2-nek 6 fedélzeti kamerája van, szemben a 12 kamerás első generációval.

A készülék idén novembertől lesz kapható korlátozott mennyiségben. A gyártó honlapjáról 100 dollár előleg megfizetése mellett lehet megrendelni a készüléket. A vállalat tájékoztatása szerint jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá a Skydio 2 drónhoz azok, akik annak tavaly bemutatott elődjét már megvásárolták. Hogy ez pontosan mit is jelent, arról egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb információ.

Forrás: