Ütős jóslatok: mi vár az IoT-re 2016-ban?

Ütős jóslatok: mi vár az IoT-re 2016-ban?

Ütős jóslatok: mi vár az IoT-re 2016-ban?

még több IoT

3 perc

A Dolgok Internetének fejlődése várhatóan ebben az esztendőben is nyomás alatt tartja majd a gyártókat, hogy minél korszerűbb és egymással kommunikáló készülékeket dobjanak piacra. A fogyasztói kereslet ugyanakkor még nem túlzottan erőteljes ebben a szegmensben.

Erre némileg rácáfol, hogy a Bytesnap csapatának tapasztalatai alapján a felhasználók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a lakóházak automatizálása iránt. A cég elektronikai dizájnért felelős részlege az utóbbi időben több olyan projektben is részt vett, amely az IoT-re épülő fejlesztésekre fókuszált, hisz napról napra egyre több vállalat tesz lépéseket ebbe az irányba – összegezte az IoT Now hírportál.

Energetika okosan – Még több profit az M2M-bőlA villanyórák, gázórák, vízórák is kezdenek okosodni

Az intelligens mérőórák térhódítása az Egyesült Királyságban volt eddig a leglátványosabb. A brit kormány el is indított egy programot, melynek jegyében 2020-ra valamennyi háztartást szeretnék ellátni okosmérőkkel.

A projekt keretében már eddig is több millió fontos bírságot róttak ki egyes közműszolgáltató és áramellátó vállalatokra, a büntetések kiszabása ráadásul a jövőben is folytatódhat, hogyha a cégek nem teljesítik ellátási kötelezettségeiket.  

Mindeddig számos energiaszolgáltató még visszafogta a beruházásait ezen a területen, mert a legtöbben arra vártak, hogy kialakuljon egy egységes iparági szabvány. A részletes leírásról – tehát a végső specifikációról – még mindig komoly viták dúlnak az érintettek körében, annak ellenére, hogy a társaságoknak már most jelentős összegeket kéne fordítaniuk a fejlesztésekre, hogy teljesítsék a 2020-as célkitűzéseket.

A felszín alatt az elektronikus egészségügy is fejlődik

Ezen a területen is egyre nő a kereslet az okosmegoldások iránt – főleg a telemedicina és a távoli betegellátás esetében. Az újabb készülékek lehetővé teszik például, hogy a folyamatos felügyeletet igénylő páciensek annyi ideig maradhassanak otthonukban, ameddig csak lehetséges.

Az okos és otthon is használható egészségügyi eszközök elterjedését segíthetik a hosszabb élettartamú akkumulátorok, az egyre kisebb méretű készülékek és a Dolgok Internetére épülő szabványok kialakítása is. Minthogy a világ népességére továbbra is az elöregedés jellemző, így ezekre a fejlesztésekre egyre nagyobb igény mutatkozhat.

A nyomtatók átlépnek a háromdimenziós világba

A 3D-s készülékek ára számottevően csökkent az előző évben, miközben a használatuk is egyre könnyebbé válik a fogyasztók számára. A másik oldalon ráadásul azoknak az anyagoknak a palettája is bővül, amelyeket három dimenzióban is ki lehet nyomtatni, ez minden bizonnyal hozzá fog járulni ahhoz, hogy a készülékek szélesebb körben is elterjedjenek.

A szakértők jóslatai szerint idővel a „hagyományos” helyett a 3D-s nyomtatók használata válik majd normává a piacon, hisz a felhasználók kreatív ötleteiket ezek segítségével jobban meg tudják valósítani.