Üzleti lehetőségek az M2M-hálózatokban

Kapcsolódó cikkek

Üzleti lehetőségek az M2M-hálózatokban

Üzleti lehetőségek az M2M-hálózatokban

még több IoT

2 perc

A gépek közti kommunikáció technológiájának lényege, hogy a segítségével létrehozott hálózatok hatékonyabbá, takarékosabbá tegyék a folyamatokat. A sok okoseszköz semmit sem ér azonban, ha nem társulnak hozzá a megfelelő kiegészítő elemek, melyek felerősíthetik hatásukat.

Az M2M-ről (Machine-to-Machine) mindinkább úgy tartják, hogy jelentős részét képezi a Dolgok Internetének, ráadásul egyre szélesebb körben is alkalmazzák, egyebek közt az automatizálásban, a szállításban, a logisztikában, a közművek, az intelligens hálózatok és az intelligens városok szektorában. A technológia lényege, hogy egy sor eszközt (automatákat, szívmonitor készülékeket, vasalókat, de akár kamionokat is) csatlakoztatottá lehet tenni, melyek így egy mobil- vagy internetkapcsolatnak köszönhetően képesek eszközspecifikus visszajelzéseket, információkat küldeni más gépekre. Ezzel pedig hatékonyabbá válhatnak a távfelügyelethez és az ellenőrzéshez kapcsolódó folyamatok.

Gyakorlatilag olyan szenzorokról és egyéb megfigyelőkészülékekről van szó, amelyek képesek rögzíteni az adott tevékenységeket és a beálló változásokat, majd az összegyűjtött adatokat internet protokollal működő (LAN, WAN vagy hibrid) hálózaton keresztül továbbítják elemzési és a szükséges intézkedések megtétele céljából. Ugyanakkor a gépek közötti kommunikáció jövőbeli sikerét nemcsak ez, hanem a protokoll következő, 6-os verziójának (IPv6) elterjedése is nagyban meghatározza.

A piac az elmúlt években jelentős mértékben növekedett, különösen a fejlődő országokban, azon belül is a csendes-óceáni térségben és Latin-Amerikában, ahol egyre inkább terjednek a felhőalapú számítástechnikai és az okostelefonos megoldások, valamint a 2G/3G elérhetősége. A legnagyobb potenciállal rendelkező országok között Kínát, Indiát, Ausztráliát, Spanyolországot, Brazíliát érdemes megemlíteni. Természetesen azért jó néhány korlát is akad, ilyen az ipari szabványok hiánya, a nagyszámú induló beruházás, illetve a bizonyos technológiák használatához szükséges műszaki ismeretek hiánya. A 4G és az 5G elterjedésével viszont várhatóan egyre több iparágban jelennek majd meg a különféle intelligens megoldások és sokat fejlődhet a felhő használata is.

Az M2M piaca a komponensek (kommunikáció, szenzorok, RFID, memória, működtető rendszerek és processzorok), a kapcsolódó technológia (2G/3G, Ethernet, Power Line Communication, ZigBee, Wifi és társai) alapján szegmentálható. A legnépszerűbbnek a ZigBee bizonyul, ez ugyanis olcsó, optimális energiafogyasztást és időkímélő funkciókat kínál mind a felhasználói, mind az üzleti szektorban.

Fejlődési szempontból Latin-Amerika, ezen belül pedig Brazília a legjelentősebb, mely a teljes piaci részesedés több mint kétharmadát tudhatja magáénak. Persze bőven van még min finomítani, kiváló minőségű szélessávú kapcsolatra, mobilinternetre, felhőalapú szolgáltatásokra és a Big Datát feldolgozó infrastruktúrára lesz szükség.

Ha tehát nem sikerül „egészséges” és a fejlődést elősegítő ökoszisztémát kialakítani a fejlődő országokban, akkor az M2M legfeljebb csak lehetőség marad, melyről még hosszú ideig csak mondogatják, hogy „majd egyszer” elhozza az előrelépést.

Forrás: EIN Presswire