Üzleti tipp: az adatelemzés lehet a siker kulcsa

Üzleti tipp: az adatelemzés lehet a siker kulcsa

Üzleti tipp: az adatelemzés lehet a siker kulcsa

még több IoT

3 perc

A filléressé vált szenzoroknak köszönhetően korábban nem tapasztalt adatmennyiség gyűlhet össze a cégek kezében. A helyes feldolgozás segítségével behozhatatlan előnyökre tehetnek szert.

A nagy mennyiségű adatra – vagyis a Big Datára – épülő elemzések koncepciója korántsem számít új keletűnek, hiszen a szakértők már jó pár éve hangsúlyozzák ennek jelentőségét. Az új típusú analizálás több vállalkozás számára tette lehetővé, hogy szakértőik rendkívüli mennyiségű archivált információt tanulmányozzanak át, hogy rejtett mintákat, korábban ismeretlen összefüggéseket és piaci trendeket ismerjenek fel, miközben mélyebb betekintést nyerhettek fogyasztóik viselkedésébe. Ezt a tevékenységet korábban főként adatközpontokban végezték, ugyanakkor a mai modern világban a munka nagy része felhőalapú programokon keresztül zajlik. 

Tömeges mérések

Nem lehet félvállról venni a Big Data jelentőségét

A fejlődési folyamatban újdonságnak az számít, hogy az eddigi forrásokhoz az utóbbi időben számtalan olyan okoskészülék és szenzor csatlakozott, amelyek a Dolgok Internetén keresztül kapcsolódnak egymáshoz és a világhálóhoz. Mindez pedig azt eredményezte, hogy az utóbbi időben fejlettebb és kifinomultabb feldolgozóegységek, egyebek között intelligens átjárók (a szakmai körökben használt kifejezéssel élve „gateway”-ek) jöttek létre. Ezek lehetővé teszik azt, hogy a méréseket a forráshoz közel – legyen szó akár egy intelligens autó motorjáról, egy mechanikus ajtóról vagy egy hálózati routerről – lehessen feldolgozni. 

Ennek egyik pozitív folyománya, hogy így kevesebb mindent kell továbbítani a felhőbe – főleg inkább azon eredményeket, amelyek „kivételesnek” számítanak; egyebek között olyan mérések eredményeit, amelyek az alkalmazás által meghatározott határértékeken kívül esnek. Ezen túl hasznos lenne az elemzést elsősorban helyi szintre koncentrálni, és különválasztani a hosszú távú analízistől, amelyet egy központból lehetne elvégezni. A lokális kutatások egyik legfőbb előnye az lenne, hogy valós idejű eredmények állnának a szakértők rendelkezésére a közelükben lévő szervezeti folyamatok működéséről – összegezte az IoT Now portál.

Prediktív lehetőségek

Amellett, hogy kombinálni lehetne a hosszú távú és valós idejű információkat, az elemzések segítségével jó eséllyel előre meg lehetne jósolni bizonyos trendeket, illetve egyes döntések várható jövőbeli hatását. Az előrejelzéssel szolgáló – úgynevezett prediktív – analízis persze még nem jelenti azt, hogy pontosan meg lehet mondani, mi is fog történni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a statisztikai modellek és az előrejelző technikák ötvözésével számokkal kifejezhető, mekkora esélye van a különböző forgatókönyveknek. 

A fentiekben felvázolt lehetőségek egy logikus fejlődési állomást jelentenek, ez azonban egyben rögtön fel is vet egy általános problémát; a vállalatvezetőkhöz most még sokszor nem jut el a cégüket érintő fontos információk jelentős része. Ráadásul ezek a mindennapi működés olyan aspektusaira vonatkoznak, melyek az erős piaci versenyhelyzetben egyre bonyolultabbá válnak, éppen ezért egyre inkább felértékelődnek. Az adatok szakszerű elemzése éppen ezért meghatározó tényezője lehet annak, hogy az egyes vállalkozások mennyire tudnak helyt állni a konkurenciával szemben és kihasítani a saját szeletüket a piaci tortából.