Üzleti tipp: tudja meg előre, mi történik a jövőben a cégénél

Üzleti tipp: tudja meg előre, mi történik a jövőben a cégénél

Üzleti tipp: tudja meg előre, mi történik a jövőben a cégénél

még több IoT

2 perc

A vállalatoknál használt üzleti intelligencia – business intelligence – rendszerek számottevő fejlődésen mentek keresztül az évek során.

Eleinte még inkább csak utólagos statisztikai összesítéseket lehetett készíteni arról, hogy mi történt a cég működésében. Napjainkban ugyanakkor már léteznek olyan nagy mennyiségű, valós idejű adatokat is feldolgozó rendszerek, melyek segítségével egyszerűbben és sokkal részletesebben lehet követni a társaság működését.

Tekintve azt, hogy az utóbbi időben megsokszorozódott az adatforrások száma – beleértve a Dolgok Internetéhez csatlakozó készülékeket is –, a vállalkozások egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy a folyamatokra reagáló, reaktív analízisek helyett prediktív elemzéseket készítsenek.

Eddig a döntéshozók sok esetben az előző hónap eredményeit böngészve próbáltak trendeket felfedezni, vagy a napi számok alapján igyekeztek problémákat kiszűrni. Most azonban már lehetséges, hogy a beállított riasztásoknak köszönhetően nagyobb valószínűséggel meg tudják jósolni a rendszer hibáit, az esetleges üzemzavarokat, így már időben meg lehet tenni a szükséges lépéseket a megelőzésre.

Ez tehát azt jelenti, hogy a működésre vonatkozó adatokat a vállalat sokkal jobban fel tudja használni, a valós időben érkező információk ugyanis jóval hasznosabbak, mint az utólag áttekintett adatok.  

Big Data vs. Small Data: ne csak nagyban gondolkodjon! „Komoly kereslet mutatkozik a valós idejű adatokat összesítő programok és az interaktív kijelzők iránt egyaránt” – erősítette meg a Microsoft Cortana elemző csapatának tagja is. „Rengeteg cégvezető törekszik arra, hogy pontosabban megismerje az üzlet fő ’ütőerét’, de a hagyományos programok csak arra alkalmasak, hogy a múltbeli folyamatokat tárják fel” – tette hozzá Herain Oberoi.

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a Gartner előrejelzése szerint a prediktív és más, fejlettebb elemző módszerek térnyerése felülmúlhatja egyéb területek növekedési ütemét. Az elemzés szerint 2018-ra a világ nagyvállalatainak több mint felénél használnak majd valamilyen fejlettebb analitikát, hogy képesek legyenek megtartani piaci pozíciójukat.

Forrás: CMO