Vészhelyzetben: okosóra vízi mentőknek

Vészhelyzetben: okosóra vízi mentőknek

Vészhelyzetben: okosóra vízi mentőknek

még több IoT

2 perc

A Gulfmaster bírja a gyűrődést és mini mérőállomásként is funkcionál.

A tengeri és vízi mentőknél nem elég egy sima vízálló karóra, sokszor nemcsak a bajba jutottak, hanem a saját életük is múlhat azon, hogy az átlagosnál több információ birtokában tudnak döntést hozni. Ma már elérhetőek olyan karórák, amelyek szinte egy kisebb meteorológiai állomásként funkcionálnak. Digitális iránytű, magasság- és hőmérő, vízmélység-érzékelő és még barométer is került a strapabíró Casio G-Shock Gulfmaster karórába.

A tengeri mentőknél meglehetősen speciálisak az igények, ezt jól tudják az 1824 óta működő Holland Királyi Tengeri Mentési Intézetnél (KNRM). A kutató-mentő megközelítéseket végző önkénteseik elkezdtek egy új karórát, a Gulfmastert használni. A mindennapok során előforduló extrém körülmények között igazán nagy szükség lesz a karóra végletekig strapabíró tulajdonságaira, valamint az általa mutatott adatokra. Utóbbiak alapján gyorsabban tudnak olyan döntéseket hozni az önkéntesek, amelyeken emberéletek is múlhatnak. Jelenleg 45 mentőállomást működtetnek a holland partok mentén, évente kétezerszer kell intézkedniük és több mint háromezer embert visznek biztonságban a partra.

Pontosan, időben

A Casio speciális órájának atompontos működéséről a jelvételi területeken belül a világ hat különböző helyéről sugárzott rádiójel gondoskodik. Emellett mini mérőállomásként is funkcionál a vízmélység-mérővel rendelkező szerkezet.

A terepen való tájékozódást segíti a digitális iránytű, valamint 10 ezer méterig működő magasságmérő és hőmérő is van az ütés- és korrózióálló órában. A LED világítás miatt a számlap minden körülmények között, akár a legnagyobb éjszakai tengeri viharokban is jól látható. A fényenergiával működő óra a 20 bar nyomásig is vízálló szerkezetben szélsőséges körülmények között is megbízhatóan működik, márpedig abból van bőven a holland partoknál. Az óra egyik legnagyobb előnye, hogy a barométer riaszt, ha szélsőséges mértékben megváltozna a légnyomás.

Elemcsere nélkül

A készülék karbonszálas háza biztosítja a tartósságot és lehetővé teszi a könnyű használatot tengeren is. A gombok speciális burkolatot kaptak így vízben is ugyanúgy lehet használni, mint szárazföldön. Az időmérő megjeleníti a holdfázisokat, a dagály és az apály grafikonjait a hőmérője pedig: -10°C és +60°C közötti tartományban működik.

A készülék neo-kijelzős, ugyanis a mutatók felületén található réteg a fényen való rövid feltöltés után hosszú időre biztosítja azok megvilágítását a sötétben. A Gulfmaster a napkeltét és a napnyugtát is jelzi. Elemet sem kell cserélni benne, mert az óra számlapja alatt található szolárcella a fényenergiát elektromos energiává alakítja, mely az akkumulátorban tárolódik és meghajtja az órát.