IoT: világszerte piacvezető szerepet tölt be a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

IoT: világszerte piacvezető szerepet tölt be a Vodafone

Világszerte piacvezető szerepet tölt be a Vodafone az IoT-szolgáltatók között

még több IoT

2 perc

A Gartner 2022-ben is piacvezető IoT-szolgáltatóként nevezte meg a Vodafone-t a Magic Quadrant felmérésében. Az üzleti és technológiai elemző cég immár nyolcadik alkalommal sorolta a Vodafone-t „Vezető kategóriába” az IoT-szolgáltatást nyújtó szervezeteket vizsgáló kutatásában.

A Gartner szerint a „Vezető kategóriába” tartozó szereplők a Dolgok Internete (Internet of Things) jövőjébe fektetnek be, világos elképzelésük van arról, hogy merre tart a piac, megragadják az ügyfelek érdeklődését, továbbá sokkal inkább alakítják a piacot, mintsem követik. 

A Magic Quadrant felmérésben szereplő 18 vállalat közül ismét a legmagasabb helyezést érte el a Vodafone mind a „vízió teljessége”, mind pedig a „megvalósítási képesség” tekintetében.

„Napjainkra az IoT olyan alapvető eszközzé vált, amely a világ minden táján ugyanolyan jelentőségű a vállalkozások számára, mint az elektromos áram. Nincs ez másképp Magyarországon sem. A hazai cégek is felismerték, hogy jövőképességük szempontjából az IoT-alapú innovációk alkalmazása elengedhetetlen. A Vodafone Magyarország piacvezető IoT-megoldásaival és szolgáltatásaival abban igyekszik segíteni a vállalkozásokat, hogy kiaknázzák az IoT-ben rejlő előnyöket, és ezáltal hatékonyabban, környezetbarát módon működjenek” – mondta a felmérés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone Business továbbra is az ügyfelek széles körének kínál IoT-megoldásokat: legyen szó akár a Controlantról, amely valós idejű megfigyelés formájában nyújt segítséget a hűtési lánc újragondolásában a hőérzékeny COVID-19 oltóanyagok és élelmiszerek számára; akár a Ford gyártásának forradalmasításáról 5G-s magánhálózatokon keresztül; vagy a mezőgazdasági termelőknek nyújtott, a fenntartható gazdálkodást előmozdító IoT-alapú mezőgazdasági megoldásokról.

Az elmúlt évben a Vodafone Business:

– Folytatta az IoT-üzletágának fejlesztését, ahol az elmúlt egy évben több mint 20%-kal nőtt a kapcsolatok száma (112 millió a 2021-es pénzügyi év első felében, szemben a 2022-es pénzügyi év első felében elért 136 millióval).

– Megőrizte vezető szerepét az IoT területén megvalósuló innováció tekintetében, támogatva az ügyfelek ellenállóképességének javítását és versenyképességük megőrzését, valamint innovatív, hálózatba kapcsolt termékeket biztosított ügyfelei számára, és új bevételi forrásokat teremtett.

Az innovációt felölelő területek közé tartozik a szolgáltatásminőség újradefiniálása, a SIM-as-a-Platform úttörő jellegű felhasználása, a videoanalitika és a vizuális IoT használatának ösztönzése, az 5G-s alapok megteremtése az IoT számára, valamint új kereskedelmi modellek kialakítása IoT-ügyfelei számára.

– Támogatta üzleti ügyfeleit saját szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésében, vállalva, hogy a 2020 és 2030 közötti évtizedben globálisan összesen 350 millió tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, ami Olaszország teljes 2019-es szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

Ezen megtakarítások nagy részét a Vodafone IoT-szolgáltatásai fogják biztosítani az ügyfelek számára, például a logisztika és a flottakezelés hatékonyságjavításával, intelligens mérőórák alkalmazásával, továbbá a gyártás hatékonyságának javításával.

– Folytatta térnyerését az operatív IoT területén a teljes folyamatot lefedő (E2E) megoldásaival. Mára már az autóipar, az e-egészségügy/távfelügyelet, az agrártechnológia és a gyártás területén rendelkezik kompetenciaközpontokkal.

A teljes jelentés a Vodafone Business honlapján érhető el.