Viselhető mesterséges bőr: érintés a virtuális világban

Kapcsolódó cikkek

Viselhető mesterséges bőr: érintés a virtuális világban

Viselhető mesterséges bőr: érintés a virtuális világban

még több IoT

2 perc

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói olyan ultravékony mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amely képes alkalmazkodni viselője mozgásához. Mivel a „második bőr” elektronikus jelzések nélkül tud működni, így viselete teljesen természetes érzés. Mindez talán betöltheti azt a rést, amelyet a VR-headsetek eddig nem voltak képesek.

A mindössze 500 nanométer vastagságú, puha bőr pneumatikus alapon működik, azaz sűrített levegő segítségével hozza létre a „mozgást”. Viselője így úgy érezheti, hogy tényleg „valódi” dolgokat érint meg vele. A nyomás szabályozásához szükséges adatokat pedig a beépített szenzorok továbbítják. A fejlesztők állítása szerint ilyesmire eddig még soha nem volt példa.

A prototípus 100 hertzes frekvencián, egy newtonos erőhatással képes valós időben visszajelzést adni. Ahogyan a Soft Robotics folyóiratban közzétett tanulmányban a tudósok fogalmaztak, az SPA-bőr egy multifunkcionális, többrétegű rendszer, amely könnyen implementálható nagy sebességű, viselhető, kétirányú interfészként az érintkezésbe lépéshez és a vibrotaktilis visszacsatoláshoz. (A vibrotaktilis ingerlés a tapintás érzékenységével függ össze.)

Ha tehát valaki egy ilyen anyagból készült ruhadarabot – például kesztyűt vagy öltönyt – visel, akkor a virtuális világban képes „valódinak” érzékelni az általa megérintett felületet. Amikor a beépített szelepek aktiválódnak, felfújják a benne található membránokat, ezzel adva meg az érintés illúzióját viselőjüknek. Mindez nem akadályozza meg, hogy a viselő végigsimítson ujjaival az adott tárgyon.

Tömeggyártásról egyelőre nincs szó. A kutatásban részt vevő Harshal Sonar elmondta, következő lépésként egy teljes mértékben viselhető prototípust szeretnének kialakítani rehabilitációs célokra, valamint a virtuális és kibővített valósághoz kapcsolódóan. Mint hozzátette, a prototípust neurológiai tudományos vizsgálatok során is kívánják tesztelni.

A tudósok egyébként arra számítanak, hogy az orvosok képesek lesznek „stimulálni az emberi testet, míg a kutatók mágneses rezonancia kísérletek folyamán tanulmányozzák a dinamikus agyi tevékenységeket”.

Mindenesetre az elmondható, hogy ha a mesterséges bőr valóban „életképesnek” bizonyul, akkor a virtuális valóság akár tényleg fel is forgathatja a világot.

Forrás: