Vodafone 4G+: még gyorsabb a mobilinternet

Vodafone 4G+: még gyorsabb a mobilinternet

Vodafone 4G+: még gyorsabb a mobilinternet

még több IoT

4 perc

A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a társaság elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G kapacitás megduplázása lehetővé teszi, hogy még több ügyfél még gyorsabban használhassa a mobilinternet-szolgáltatást. Így szolgálja ki a vállalat az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét – jelentette be Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A társaság eddigi legjobb 4G hálózata annyira gyors és megbízható, hogy akár egy lesötétített ablakú, száguldó versenyautót is lehetne vele navigálni, mindez a napi gyakorlatban pedig a gyors információszerzést, a megbízható mobilinternetezés élményét garantálja.

A legújabb hálózatfejlesztés keretében a Vodafone Budapesten és az agglomerációban beindította az 1800MHz-es LTE szolgáltatást is az eddig használt 800MHz-es LTE szolgáltatás mellett, így 10MHz-ről 20MHz-re növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet – mondta Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes. 

Szalay Balázs és Alexandre Froment-Curtil az új Vodafone reklámban

A szolgáltató a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával kombinálta a két spektrum kapacitásait. A megduplázott sávszélességnek és az úgynevezett Carrier Aggregation-nek köszönhetően (melynek során a telefon összevonja a szolgáltató különböző csatornáit) Budapesten és környékén minden 4G-képes telefont használó ügyfél számára lényegesen jobbá, stabilabbá és gyorsabbá válik a mobilinternetes szolgáltatás. 

Ennek tesztjét a Vodafone Tatabányán végezte, így Budapest mellett Komárom-Esztergom megye székhelyén is elérhető már jelenleg is a 4G+ szolgáltatás, amelyet a jövőben a Vodafone számos más, kisebb és nagyobb városban is be fog vezetni. Az immár összesen 20MHz-es frekvencia tartományt használva az LTE 800-as cellákon csökken a terhelés – ami már önmagában is nagymértékben javítja a szolgáltatást, mivel így az ügyfelek nagyobb sávszélességet érhetnek el.

A piacon lévő okostelefonok közül a 2 évesnél nem régebbiek döntő többsége képes a Carrier Aggregation használatára, így az ezeket használók számára a fejlesztés eredményeképpen elérhetővé vált a korábbinál jóval gyorsabb 4G+ szolgáltatás, mellyel akár a 150Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető. Az 1800MHz-es LTE bekapcsolásának köszönhetően számos olyan ügyfél számára is elérhetővé válik a 4G, aki olyan készüléket használ (például iPhone 5-öst), amely a 800Mhz-es LTE hálózatra nem tudott csatlakozni, így csak Budapesten több mint 35 ezer Vodafone-ügyfél ismerkedhet meg a negyedik generációs szolgáltatással. 

A Vodafone a fővárosban 425 bázisállomáson kapcsolta be az LTE1800-as szolgáltatást és ezzel együtt a Carrier Aggregation-t, így Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosságarányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos. Extrém módon is tesztelték a fejlesztést

A mobilinternet-hálózat gyorsaságát és megbízhatóságát szemlélteti a Vodafone új kisfilmje, amelyben Alexandre Froment-Curtil vezérigazgató a Dakar-hős Szalay-Bunkoczi csapat 380 lóerős Opel Mokka versenyautójában ül, a navigátor helyén.

Az autó ablakai teljesen le lettek sötétítve, így a száguldó autót a tetejére szerelt telefonok kamerái által „látott” és a Vodafone 4G hálózatán sugárzott videók alapján kellett Szalay Balázsnak vezetnie.

„Számtalan alkalommal vezettem már extrém körülmények között, végtelen dűnék között a Szaharában, félelmetes szakadékok mellett Dél-Amerikában, esőben-sárban Oroszországban, akár jégen is Izlandon – de így, teljesen vakon, csak a telefonok képernyőjére hagyatkozva még soha. Nagyon nagy élmény volt és egy újabb bizonyítéka annak, hogy a mobiltechnológia a legszélsőségesebb körülmények között is megállja a helyét” – mondta Szalay Balázs.