Vodafone: a világon elsőként 50 millió feletti IoT-kapcsolat

Vodafone: a világon elsőként 50 millió feletti IoT-kapcsolat

Vodafone: a világon elsőként 50 millió feletti IoT-kapcsolat

még több IoT

2 perc

A globális mobil IoT (Internet of Things – a dolgok internete) szolgáltatók közül elsőként a Vodafone Csoport IoT-kapcsolatainak száma haladta meg az 50 milliót.

A szolgáltató közölte, hogy IoT-kapcsolatainak száma havonta egy millióval nő, ami a leggyorsabb növekedés az iparágban. A különösen gyors növekedés az autóiparban, az egészségügyben és a közszolgáltatói szektorban jelentős.

„Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt a fontos mérföldkövet a Vodafone Csoport érte el elsőként a világon” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

„Magyarországon is egyre több helyen vesszük igénybe az IoT-megoldásokat, elsősorban a járműbiztonság, a lakásbiztosítás és az épületgépészet területén. A változatos felhasználásra jó példa, hogy az egyik legnagyobb hazai baromfitenyésztő és -keltető vállalkozás, a devecseri Gallus Kft. Vodafone IoT-megoldással tette biztonságosabbá működését, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykertben is IoT-eszközök vigyáznak a világ egyik legkülönlegesebb rágcsálójának, a csupasz turkálónak és az egyik legritkább rovarának, a levélvágó hangyának az életkörülményeire” – fejtette ki Király István.

A Vodafone menedzselt IoT-technológiái a cégcsoport saját üzemeltető vállalatai által működtetett hálózatokra, a partnerhálózatokra, valamint más külső mobilhálózat-üzemeltetőkre támaszkodnak az ügyfelek egyszerű, és a világ szinte minden országában történő egységes kiszolgálásához. Az IoT-technológiák már közel kerültek ahhoz, hogy elérjék a kritikus tömeget az üzleti világban, ezen felül pedig a fogyasztói technológiákkal foglalkozó cégek széles köre vesz részt a technológia fejlesztésében.

A legfrissebb Vodafone IoT Barometer jelentés megállapította, hogy:

  • a vállalkozások számítástechnikai költségvetésük 24%-át fordítják IoT-célokra.
  • A cégek 76%-a úgy gondolja, hogy az IoT ‘kritikus fontosságú’ lesz az iparágukban működő minden szervezet jövőbeli sikere szempontjából.
  • Az IoT technológiát használók 48%-a azt nyilatkozta, hogy az új megoldásokat vállalatuk gyökeres átalakításának részeként alkalmazzák.
  • Az ipari vállalatok 86%-a (beleértve a bányászat, építőipar és hulladékkezelés területén működő vállalkozásokat) úgy nyilatkozott, hogy az Internet of Things bevezetése „jelentős” hozadékkal járt számukra.  

A Vodafone IoT-igazgatója, Ivo Rook hozzáfűzte: „a Vodafone az elsők között volt, akik hittek abban, hogy az IoT-technológia képes lesz az üzleti szektor és az élet gyökeres átalakítására. Az 50 milliós mérföldkő is bizonyítja, hogy az innováció továbbra is figyelmünk és elköteleződésünk középpontjában áll ebben a gyorsan növekvő, dinamikus szektorban”.

A távközlési vállalat Dolgok Internete technológiából származó bevételei évente kétszámjegyű növekedést mutatnak fel egészen azóta, hogy a társaság 2011-ben létrehozta a gépek közötti kommunikációs technológiára összpontosító üzleti egységet.

A Vodafone Csoportot világszerte az Internet of Things technológia piacvezetőjének tekintik. A Gartner 2016-ban, az egymást követő harmadik évben ismerte el a Vodafone-t piacvezetőnek a menedzselt M2M-szolgáltatások területén, a Machina Research jelentése szerint pedig a Vodafone immár öt éve az IoT-piac elsőszámú szolgáltatója.