Vodafone-díj: digitalizációval az esélyegyenlőségért

Kapcsolódó cikkek

Vodafone-díj: digitalizációval az esélyegyenlőségért

Vodafone-díj: digitalizációval az esélyegyenlőségért

még több IoT

3 perc

2021-ben immár harmadik alkalommal várják az innovatív projekteket a Vodafone Digitális Díjra. A 15 millió forint összdíjazású pályázat az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem terén keresi a mindennapokat jobbá tevő megoldásokat. A tavalyi díjazottak között az esélyegyenlőségi projektek is kiemelt szerepet kaptak, most ezeket az előremutató, segítő innovációkat mutatjuk be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a Vodafone Digitális Díjat a „Biztonságban otthon” című program kidolgozásával nyerte el. A projekt az idős emberek otthoni biztonságát erősíti olyan komplex megoldásokkal, amelyek az önálló életvitelt korlátozó élethelyzetekre reagálnak.

„Mindnyájan vágyunk arra, hogy önállóságunk, szabadságunk a korunk előrehaladtával, egészségünk gyengülésével a lehető legkevésbé sérüljön. Programunk egyrészt digitális eszközök fejlesztésével, újrafogalmazásával és személyes segítő hálózatok fejlesztésével kívánja ezt erősíteni” – mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezető alelnöke.

„A digitalizáció igazi lehetőségeket rejt magában, hogy azoknak a társadalmi csoportoknak az esélyegyenlőségét, felzárkóztatását fejlesszük, amelyek más emberek, más társadalmi csoportok szolidaritására és támogatására szorulnak. A technológia remek lehetőségeket adhat, hogy a személyes szerepvállalás korlátait tágítsuk, és azt a mindennapokban hatékonyabbá tegyük. A digitális eszközök nem csodaszerek, de valóban képesek a hagyományos segítő megoldásokat olyan módon kiegészíteni, amellyel új szintre emelhetik ezeket minőségükben” – tette hozzá az ügyvezető alelnök.

A pályázásnál természetesen fontos volt számukra a támogatás lehetősége is, de elsődlegesen az motiválta őket, hogy bemutathassák projektjüket, és párbeszédet tudjanak kezdeményezni a témáról.

„Úgy gondolom, hogy egyénileg és csapatban is akkor érdemes pályázni, amikor egy ötlet eléri azt a szintet, amikor már dokumentálható, és a felmerülő kérdésekre is kész válaszaink vannak. Egy ötlet attól válik tervvé, ha a fejlesztés társadalmi hasznosságát mások is így látják. Mindenkinek, akinek olyan megoldása van, amely széles körben másoknak is fontos lehet, és azt megfelelően ki tudja dolgozni, érdemes megmérettetnie magát a közösség előtt. A Vodafone Digitális Díj pályázat erre egy remek lehetőség” – fogalmazott Győri-Dani Lajos.

Még több hangoskönyv készülhet

„A digitalizáció a látássérült emberek munkavégzését, tanulását, ügyintézését és általános tájékozódását is rendkívüli módon segíti, soha korábban ilyen lehetőség nem állt a rendelkezésükre” – emelte ki Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (Infoalap) kuratóriumi elnöke. A díjazott projektjük címe: Papírról hangoskönyv egy lépésben, DEX 3.0.

Sok látássérült ember számára rengeteg idő- és energiaráfordításba kerül a papíralapú könyvek elolvasása. Az elektronikus kiadványok mp3-as konvertálására az Infoalap korábban már fejlesztett ingyenes megoldást, ez a dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv-konvertáló szoftver (DEX). Ennek segítségével egyszerűen és gyorsan létrehozhatók a hangoskönyvek akár mp3, akár a látássérült emberek által használt Daisy-formátumban is, és ezeket a hangfájlokat mobiltelefonon, mp3- vagy Daisy-lejátszón lehet meghallgatni.

„Jelen pályázati projektünkben a DEX szoftver legújabb, 3.0 verzióját készítjük el, amely már alkalmas lesz arra, hogy nem kizárólag elektronikus, hanem papíralapú dokumentumokból hozzon létre hangoskönyveket. Az új fejlesztés révén a szoftver matematikai és tartalomfelolvasási képessége is továbbfejlődik majd” – részletezte Szuhaj Mihály.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány több mint 10 évvel ezelőtt már sikeresen pályázott a Vodafone Magyarország Alapítványnál, akkor a DEX program egy korábbi verziójának kidolgozásáról szólt a pályamunkájuk. „Nagyon bíztunk abban, hogy a cég ezúttal is lát fantáziát egy, a látássérült emberek mindennapi életét segítő fejlesztésben” – tette hozzá.

Tapasztalataik szerint pályázni egy aktuális problémára választ adó, innovatív ötlettel, egy viszonylag kis költségvetésű projekttel érdemes. „A nyertes projektünk egyelőre fejlesztési fázisban tart, amelyben a fogyatékkal élő alapítványi munkatársak dolgoznak együtt külsős informatikai szakértőkkel. Bízunk abban, hogy néhány hónapon belül elkészül a fejlesztés, amelyet a nyár folyamán szeretnénk elérhetővé tenni a látássérült emberek számára” – összegezte terveiket a kuratóriumi elnök.

A Vodafone Digitális Díjra 2021. április 20-ig lehet elküldeni a pályázatokat, részletek a Vodafone Magyarország Alapítvány honlapján olvashatók.