Az intelligens ház megszámolja a benne lévő embereket A jelenlét-érzékelés és a felszerelések helymeghatározása is segíthet. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3546/articles/20180308110231/okoshaz.jpg

Az intelligens ház megszámolja a benne lévő embereket

2018. március 8. 11:00
2'
A Bosch szerint már ma megvalósítható a jövő hálózatba kapcsolt okosháza. A kifejlesztett innovatív megoldások közös célja, hogy naprakész technológiák segítségével könnyebbé, kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tegyék a mindennapokat.

A német konszern felhőalapú megoldása, a Connected Building Platform, az épületgépészet és az épület érzékelőinek olyan adatait gyűjti össze, majd elemzi, mint például a levegőminőség és az emberi jelenlét helyiségenként.

A hálózatba kapcsolt platform ezzel a még hatékonyabb épületmenedzsment alapjául szolgálhat, például a prediktív karbantartás támogatásával és a termelékenység növelésével, de az egyes helyiségek kihasználtságáról és a munkaállomások foglaltságáról is információval szolgál.

A rugalmas munkaállomásokkal kialakított irodákban a dolgozók gyorsabban megtalálhatják a legközelebbi szabad helyeket, és a takarítás, illetve a karbantartás egyes folyamatai is gördülékenyebben működhetnek. Az emberi jelenlét érzékelése és a felszerelések helymeghatározása nagyban segítheti az ezáltal egyre okosabbá váló épületekben zajló munka- és „életfolyamatok” optimalizálását.

Díjnyertes okoskamerák a biztonságosabb otthonokért

A 360 fokos látószögű belső kamera és az Eyes külső kamera önálló okosmegoldásként kapható, de 2018-tól, egyedi igény alapján akár a Bosch Smart Home komplex rendszermegoldásaiba is integrálható. Mindkét eszköz megkapta a 2017-es Red Dot Award elismerését.

A mozgásérzékelővel ellátott, intercomként is használható, okostelefonra kapcsolható készülékekkel az otthonok biztonsági berendezése is fejlődik, mivel riasztás esetén a kamerafelvétel alapján is kiértékelhető az adott szituáció.

Mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívó térképezi fel a lakást

Idén jelenik meg a Bosch az első hálózatba kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott robotporszívóval, a Roxxterrel a piacon. A porszívó nagyteljesítményű és különösen fejlett szenzorokkal pásztázza környezetét, amelyről interaktív térképet is készít.

RoomSelect funkciójának köszönhetően egyedi munkafeladatok és tiltott területek (ún. No-Go Areas) is megadhatók számára. Az Amazon Alexa virtuális asszisztenssel hálózatba kapcsolva a készülék akár hangvezérléssel is irányítható.

Tavaly ősz óta az Amazon Alexa segítségével már a Bosch okosotthon-kamerái (az első ilyen jellegű kameramegoldásként), 2018 tavaszától pedig a vállalat teljes okosotthon-rendszere is kezelhető hangvezérléssel.

A figyelmébe ajánljuk:

Akita: okosabb védelem az intelligens otthonoknak

A webhez kapcsolódó készülékek célja, hogy megkönnyítsék a tulajdonos életét. Sokan mégis ódzkodnak használatuktól, mivel attól tartanak, hogy az okoseszközökön keresztül illetéktelenek is hozzájuthatnak személyes adataikhoz, illetve átvehetik az irányítást a gépek felett.

IoT-központot nyitott Berlinben a Bosch

Az eddig elsősorban autóipari beszállítóként ismert, stuttgarti székhelyű Robert Bosch GmbH új intézményének célja, hogy a Dolgok Internete „globális központja” legyen.

Okoscsengőre vetett szemet az Amazon

Ahogy a Nest készül piacra lépni első intelligens videócsengőjével, az Amazon is beerősít, a kiskereskedelmi óriáscég azonban a konkurenciát vásárolja fel.
Olvasson még a témában:

Kisokos a Big Datához

Ha érdekli a „Nagy Adat”, de nem tudja, hogyan vágjon bele, akkor adunk egy kis segítséget, hogy a kezdetekkor mivel érdemes tisztában lenni.