Digitális praktikák a szépségápolásban

Digitális praktikák a szépségápolásban

Digitális praktikák a szépségápolásban

még több m2m

2 perc

A világhálóra csatlakoztatott megoldások a divat- és szépségiparban is egyre inkább megjelennek, ezek révén a felhasználók nemcsak a megjelenésükön javíthatnak, hanem különféle hasznos információkhoz is hozzájuthatnak.

„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?” – vélhetően mindenkinek ismerős a Hófehérke című Disney-rajzfilm legendássá vált mondata, akkor azonban valószínűleg még senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd tényleg választ kaphatunk a gépektől erre a kérdésre.

Virtuális szépítkezés

A L'Oréal becslése szerint évente 4 milliárd lekérdezéssel a „szépség” szó az egyik legkeresettebb kifejezés az interneten. Így nem meglepő, hogy a francia kozmetikai márka felgyorsította digitális stratégiájának kidolgozását. 2014-ben debütált Makeup Genius elnevezésű kiterjesztett valóság elvén működő alkalmazásukkal. 2016 márciusa óta közel 20 millió felhasználó töltötte le világszerte az applikációt, akik ennek segítségével virtuálisan próbálhatnak ki különféle termékeket, így könnyebben eldönthetik, mit is vásárolnak meg.

Ron Ryder, a L’Oreal Paris partnervállalataként tevékenykedő Image Metrics vezérigazgatója szerint az ilyen típusú megoldásokkal a nők szebbnek érezhetik magukat és valóban előnyösebb külsőre tehetnek szert. A modern technika segítségével a fogyasztók egyfajta önvizsgálatot tarthatnak, az esetleges hibákat, hiányosságokat pedig a megfelelő megoldások igénybevételével javíthatják.

Egészségesebb és szebb bőr

Idén januárban a Samsung Electronics két „okos” szépségápolási terméket is piacra dobott, méghozzá az S-Skin nevű, otthoni bőrápolás és -analízis céljából kifejlesztett készüléket, valamint a Lumini hordozható eszközt, amellyel azonosíthatók a megelőzhetők a különféle bőrproblémák.

Okostipp a nyárra: Így mérheti az UV-sugárzást

Az S-Skin képes monitorozni a bőr hidratáltsági szintjét, annak vörösségét, valamint melanin tartalmát (utóbbi határozza meg a bőr, a haj és a szem színét, de a belső fülben, az agyban és a mellékvesében is találhatók melanintartalmú sejtek), beépített LED-fényének használatával pedig személyre szabott bőrápolás végezhető. A kapcsolódó alkalmazás segítségével továbbá folyamatosan nyomon követhető a bőr változása és aktuális állapota.

A Lumini használata esetén  először szelfit kell készítenie a felhasználónak, amelyet az eszköz saját algoritmusa alapján elemez, az így nyert információkat pedig továbbítja a kapcsolódó mobilalkalmazásnak, ezzel pedig még a bőr felszíne alatt található problémák – például az úgynevezett faggyúciszták – is azonosíthatók. A termék a személyre szabott analízisből kiindulva különféle termékeket is ajánl, és segítségével bőrgyógyászokkal vagy bőrápolási szakemberekkel is lehet távolról konzultálni.

Forrás: South China Morning Post