Így lehet tisztább a levegő a lakásban Az Elgato termékcsaládja különböző szenzorokkal képes mérni a beltéri és kültéri hőmérsékletet és levegőminőséget. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2988/articles/20170720132108/eve-room.jpg

Így lehet tisztább a levegő a lakásban

2017. július 20. 13:50
1'
Az Elgato termékcsaládja különböző szenzorokkal képes mérni a beltéri és kültéri hőmérsékletet, levegőminőséget, és időnként figyelmezteti is a felhasználót, ha ideje szellőztetni.

Az Index újságírója már korábban is tesztelte a termékcsalád egyes készülékeit, most pedig a legújabb változatokat is kipróbálta otthonában. A Room és a Weather is a hőmérsékletet, páratartalmat és hasonló adatokat mérnek, azzal a különbséggel, hogy előbbi beltéren, utóbbi pedig a ház külsejére erősítve.

Magyar startup találmánya tisztítja a levegőt

A szobai egység, az Elgato Room a levegő minőségét is monitorozza, és jelez amikor ideje szellőztetni. Az eszköz az illékony szerves vegyületeket (voc) érzékeli. Ezek olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyek a mindennapi életben használt termékek párologtatnak ki. A vegyületek jelentősen befolyásolják a szoba levegőjének minőségét, esetenként fejfájást, rosszullétet is okozhatnak.

Az Elgato Degree különböző paramétereket mér, melyekre reagálva akár utasítást is küldhet más eszközöknek. Így például ha a páratartalom túl alacsonnyá válik, azonnal bekapcsolhatja a párologtatót, a beépített hőmérőnek köszönhetően pedig akár digitális termosztátként is funkcionál.

Ezek mellett érdemes megjegyezni, hogy a gyártó teljesen letette a voksát az Apple mellett, így az eszközök már csak a HomeKit-tel kompatibilisek. Mindez azt jelenti, hogy egy könnyen kezelhető iPhone applikációról vezérelhető az egész rendszer, míg a Siri segítségével akár szóban is lehet kérdezni a ház levegőminőségéről.

A figyelmébe ajánljuk:

Mi a probléma a városi okoslakásokkal?

Habár a különféle intelligens otthoni megoldások legtöbbször megkönnyítik az ott lakók életét, egy társasházban viszont nem biztos, hogy lehetséges a használatuk.

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Hogyan lehet kategorizálni a lakásba telepíthető intelligens eszközöket? Mire jó ez a sok okoskészülék? A „felokosítás” miatt muszáj felújítani a házat, vagy elég csak a polcra rakni az új készülékeket?
Olvasson még a témában:

Kisokos a Big Datához

Ha érdekli a „Nagy Adat”, de nem tudja, hogyan vágjon bele, akkor adunk egy kis segítséget, hogy a kezdetekkor mivel érdemes tisztában lenni.