Robot gépelheti be a hosszú interjúkat A londoni Trint 3 millió dollárt kapott mesterséges intelligencián alapuló beszédfelismerő szolgáltatásához. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2900/articles/20170616122704/robot-gepeles.jpg

Robot gépelheti be a hosszú interjúkat

2017. június 16. 17:55
4'
A londoni székhelyű Trint 3,1 millió dollárt kapott mesterséges intelligencián alapuló beszédfelismerő szolgáltatásához.

Az Emmy-díjas újságíró, Jeffrey Kofman által alapított startup az újságírók jól ismert problémájára szeretne megoldást nyújtani: arra, hogyan lehet a felvett interjút (vagy bármilyen hangfájlban rögzített beszédet) gyorsan és egyszerűen leírt szöveggé alakítani.

Hol tart ma a mesterséges intelligencia?

A folyamat automatizálása érdekében a rendszer a gépi tanulás és a beszédfelismerés technológiáját alkalmazza. A program egyelőre csak online felhasználói felületen keresztül érhető el, és csak részben képes elvégezni a feladatot.

A Trint olyan webalapú audio- és videolejátszót, illetve szövegszerkesztőt használ, ami szinkronizálja az automatizált átírást a hangfájlokhoz.

A hibák kiszűrése miatt érdemes az audiofájl gépelését követni, és amikor a program pontatlanul jegyzetel le egy részt, akkor az átírható, és a gépi tanulás része, hogy a következő alkalommal már a helyesen rögzített szöveg kerül betöltésre.

Kofman szerint az alkalmazásnak azért is van kiemelt jelentősége, mert a mai digitális korban az online fogyasztott tartalom 80%-a rögzített hang vagy videó, azonban ezek egyike sem kereshető olyan könnyen vissza, mint egy szöveges cikk. Nem is beszélve az úgynevezett sötét adatokról. Ha például a felhasználó megtekint egy videót a YouTube-on, megnéz egy új weboldalt vagy közösségi tartalmat, esetleg egy konkrét hivatkozást keres, akkor ehhez nem áll rendelkezésre olyan rövidített útvonal, melynek segítségével az adott tartalom meghatározott részéhez juthatna el.

A Trint 2016 szeptemberében alakult a Knight Enterprise Fund és a Google Digital News Initiative részvételével, illetve a BBC Worldwide Labs és a Cisco támogatásával. A társaság közlése szerint 9 hónap alatt mintegy 7000 felhasználó használta a szolgáltatásukat.

A cégvezér elmondta, hogy a 3,1 millió dolláros tőkeinjekció a technológia fejlődés támogatására szolgál majd. Céljuk, hogy a Trint fejlesztést „végponttól végpontig terjedő közzétételi platformra” alakítsák át. A vállalat okostelefonos alkalmazását fejlesztését is tervezi, valamint számos olyan üzleti megoldás bevezetését, amelyek célcsoportjait az egyetemek, a vállalkozások és a kormányzati szervek jelentik majd. Továbbá olyan új megoldást ígérnek, amely az internetes videókat és podcastokat kereshetővé, megoszthatóvá és könnyebben hozzáférhetővé teszi.

Forrás: TechCrunch

A figyelmébe ajánljuk:

Unalmas az irodai munka? Bízza a robotokra!

Egyre emelkedik az olyan munkahelyek száma, amelyek komplexitásuk miatt magas képzettségi szintet igényelnek. Ezzel párhuzamosan viszont nem csökken a párhuzamosan létrejövő, adminisztratív feladatok mennyisége sem.

Egyedül szántanak az agrobotok

A robotokat korábban inkább csak egy-egy kisebb folyamat automatizálására használták, most egy angliai egyetem viszont teljesen önvezető traktorokat tesztelt. Tervük az első olyan hektár bevetése és learatása, amelyben nem vett részt emberi munkaerő.
Olvasson még a témában:

Okosotthonra fel!

Egyre szélesebb a különféle intelligens otthoni megoldások és berendezések termékpalettája, így aki az otthoni felújítás mellett dönt, annak érdemes minél körültekintőbben választania.

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

A méhállomány folyamatos csökkenése drasztikus következményekkel járhat az élelmiszer-termelésben, hiszen ezek a rovarok rendkívül hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.

Intelligens evezőgéppel edzhetnek a kajakosok

Az evezős sportolók évről-évre szembesülnek azzal a problémával, hogy a hideg évszakokban kevés lehetőség van a sportágspecifikus mozdulatok gyakorlására. Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően viszont ezentúl nemcsak edzeni tudnak télen, de folyamatosan, többféle módon mérhetik is a teljesítményüket.