10 éves a Vodafone M-Pesa mobilfizetési rendszer Az M-Pesa nem csupán a világ vezető mobilfizetési megoldása, de jelentős mértékben javítja a használók életminőségét, biztonságát és egészségügyi ellátását is. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2628/articles/20170227193304/mobilfizetes.jpg

10 éves a Vodafone M-Pesa mobilfizetési rendszer

2017. február 27. 19:35
4'
Az M-Pesa nem csupán a világ vezető mobilfizetési megoldása, de jelentős mértékben javítja a használók életminőségét, biztonságát és egészségügyi ellátását is.

A jelenleg 10 országban használt M-Pesa szolgáltatáson keresztül havi több száz millió pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le azokban az országokban, ahol sokan olyan, a külvilágtól elzárt helyeken élnek, ahol nincsenek bankok, de van mobilszolgáltatás. A szolgáltatás ma már lehetővé teszi a közüzemi számlák fizetését, a megtakarítások kezelését és a többi közt a mikrohitelezést is. A szolgáltatás a készpénzalapú társadalmakban növeli a biztonságot, és hozzájárul ahhoz is, hogy az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető afrikai falvakban is egyre többen tudják igénybe venni.

Az először Kenyában elindított mobilfizetési megoldás 2016 végére közel 29,5 millió aktív ügyfelet szolgált ki. A rendszeren keresztül 2016-ban mintegy 6 milliárd ügyletet dolgoztak fel, 2016 decemberében másodpercenként 529, összesen pedig 614 millió M-Pesa tranzakcióra valósult meg.

A Vodafone jelenleg 10 országban kínál ilyen típusú szolgáltatásokat: Albániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Ghánában, Indiában, Kenyában, Lesothoban, Mozambikban, Romániában és Tanzániában.Az M-Pesa-t a távközlési cég kenyai partnere, a Safaricom vezette be 2007. március 6-án. A szolgáltatás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy alap mobilkészülék – illetve újabban már akár okosalkalmazás – segítségével biztonságosan tudjanak pénzt utalni, fogadni és tárolni.

Az ügyfelek bármelyik M-Pesa ügynöknél személyesen tudnak pénzt befizetni M-Pesa számlájukra, mellyel mobilkészülékük segítségével akár fizethetnek, akár átutalhatják valaki másnak, aki a legközelebbi M-Pesa ügynöktől tudja felvenni a pénzt.

Patrick története

A szolgáltatás ezenfelül jelentős mértékben csökkenti az utcai rablás, betörés és megvesztegetés esélyét az olyan készpénzalapú társadalmakban, ahol csak a lakosság egy nagyon kis része fér hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Michael Joseph, a Vodafone-csoport M-Pesát vezető ügyvezető igazgatója szerint ez a mobilfizetési rendszer egy olyan forradalmi szolgáltatás, amely a világ néhány legszegényebb közösségében több tízmillió ember számára tette lehetővé üzleti vállalkozások indítását és stabilabb pénzügyi alapok kialakítását.

A figyelmébe ajánljuk:

Vodafone 4G+: még gyorsabb a mobilinternet

A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a társaság elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G kapacitás megduplázása lehetővé teszi, hogy még több ügyfél még gyorsabban használhassa a mobilinternet-szolgáltatást. Így szolgálja ki a vállalat az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét – jelentette be Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.
Olvasson még a témában:

A digitalizáció akár harmadával is csökkentheti a költségeket

Az új digitális technológiák alkalmazása a vállalkozások számára fenntartható költségcsökkentést is hozhat, a rövid távú stratégiákat alkalmazó cégek csaknem kétharmada azonban még mérsékelt költségcsökkentési céljait sem tudta elérni a Deloitte globális felmérése szerint.

Nagyot nőtt tavaly az IoT népszerűsége

Legalábbis az új-zélandi vállalkozások körében ez a trend jellemző. Az IDC felmérése szerint az országban megduplázódott a Dolgok Internetéhez köthető befektetések száma.