A fintech fejlesztésekkel a bankok is jól járhatnak

Kapcsolódó cikkek

A fintech fejlesztésekkel a bankok is jól járhatnak

A fintech fejlesztésekkel a bankok is jól járhatnak

pénzügy

2 perc

Kétrészes cikksorozatunkban a klasszikus bankok és a fintech bonyolult viszonyrendszerét elemezzük tovább.

A fintech jórészt azokra a piacokra épít, amelyeket a hagyományos pénzintézetek nem fedtek le. A pénzügy-technológiai szektor egyben újítást, friss ötleteket és rugalmas megvalósítást is hozhat a bankok számára. Íme, néhány példa az együttműködésekre.

ANZ, NAB és a Fitbit

Az új-zélandi ANZ bank és az Ausztrál Nemzeti Bank (NAB) a Fitbit viselhető technológiáját vetették be a fizetési folyamatok mobilitásának serkentése érdekében, így segítve a további növekedést és fejlődést.

Visa és a Plaid

A hitelkártya-óriás nemrég jelentette be együttműködését a Plaiddel. A 2013-ban alapított fintech cég kényelmes megoldást kínál az ügyfelek pénzügyi információi és különböző applikációk közti kapcsolat létrehozására. A felhasználóik negyedénél mérték, hogy a Plaid segítségével kapcsolódnak a mobil banki alkalmazásához, ami több mint 200 millió felhasználói fiókot jelent..

Intuit és a Credit Karma

Az üzleti- és pénzügyi szoftvereket fejlesztő kaliforniai Intuit február végén erősítette meg, hogy felvásárolja a személyes pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Credit Karma céget. A startup a többi között ingyen hozzáférést kínál ügyfeleinek saját hitelképességi mutatóikhoz, segít az adóbevallások benyújtásban vagy a hiteleligénylésben. Állításuk szerint a digitális pénzügyi piacon több mint 100 millió ügyféllel állnak kapcsolatban, havonta 37 millió aktív felhasználójuk van.

Összefoglalva, bár a fintech egy része valóban a nagy bankok és a pénzügy-technológiai startupok közti növekvő versenyről szól, de mindkét fél bebizonyította, hogy saját maga is elég sokoldalú az együttműködéshez és egymás szolgáltatásainak a kiegészítéséhez. 

Bár sok pénzintézet még mindig inkább a fenyegetést látja a fintechben, és a startupok valóban nem elengedhetetlenek a tradicionális intézmények növekedéséhez és sikeréhez, de együttműködésük mégis hozhat mindkét fél részére piaci versenyelőnyt. Természetesen az adatbiztonságnak és a piaci torta még több részre való felosztásának kérdését sem lehet megkerülni.

Forrás:

E27