A tárgyak fizetnek a jövőben helyettünk?

Kapcsolódó cikkek

A tárgyak fizetnek a jövőben helyettünk?

A tárgyak fizetnek a jövőben helyettünk?

pénzügy

2 perc

Az okostelefonos fizetés mellett újabb és újabb kényelmi szolgáltatások bukkannak fel.

Az az opció már nem számít futurisztikusnak, hogy a vásárló a mobiltelefonját használja a kasszánál a pénztárcája helyett. Azonban ez még csak a kezdet: ha a fejlesztések így haladnak, akkor hamarosan már az sem lesz meglepő, ha a benzint a gépkocsi érintőképernyőjének segítségével fizeti ki az autós, vagy az intelligens hűtőszekrény rendszerén keresztül lesz rendezve a megrendelt vacsora ellenértéke. Sőt, nem feltétlenül lesz szükség telefonra a helyben történő fizetéseknél sem. Már ma is számos alternatíva közül lehet elvileg választani, a sor pedig várhatóan bővülni fog.

Viselhető kiegészítők

Az okosórák, a fitneszpántok vagy gyűrűk könnyebbek és a mobilnál egyszerűbben használhatók, hiszen nem „foglalják le” a kezet az egyérintéses fizetési műveleteknél. A Visa a 2016-os riói olimpián tesztelte ezeket, hogy szemléltesse a különféle lehetőségeket – mondta Mark Jamison, a vállalat globális innovációs részlegének vezetője. Hozzátette: a Token nevű cégnek például létezik olyan okosgyűrűje, amely az ajtónyitástól kezdve a vásárlásig több feladatra is használható.

2017-ben például az Apple és az Android okosórák, valamint bizonyos Fitbit és Garmin fitneszeszközök is rendelkeztek már fizetési funkcióval. A Visa egy korábbi elemzésében azzal kalkulált, hogy 2018 végére az Egyesült Államokban már a kereskedők felénél lehet helyben ilyen típusú „érints és fizess” (tap-to-pay) módon kiegyenlíteni a számlát.

Virtuális asszisztensek és okosautók

A hangalapú fizetés bevezetésével például az Amazon Echo és a Google Home okoshangszórók esetében a felhasználó hangvezérléssel többféle műveletet is elvégezhet.

A Visa és a Mastercard a gyártókkal együttműködve dolgozik az autókba integrált megoldások kialakításán is, valamint vizsgálják a műszerfal érintőképernyőjéről történő fizetési lehetőségeket – például tankolás, élelmiszervásárlás, ételrendelés és parkolás esetén.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: