Árad a kockázati tőke a Dolgok Internetébe

Árad a kockázati tőke a Dolgok Internetébe

Árad a kockázati tőke a Dolgok Internetébe

pénzügy

4 perc

A 2011-től 2013-ig tartó három éves időszakot vizsgálva, összesen 173 cég áldozott jelentős pénzügyi erőforrásokat az IoT-re 366 millió dolláros értékben.

Ha a múlt héten megrendezett CES fogyasztói elektronikai kiállításból indulunk ki, akkor 2015 lehet az az esztendő, amikor megkezdődik a Dolgok Internetének valódi felvirágzása. A Las Vegas-ban tartott látványos vásáron innovatív cégek tucatjai vonultatták fel technológiai újításaik szemkápráztató kavalkádját, több száz egymással kommunikáló és a világhálóhoz csatlakozó készülékkel csábítva a fogyasztókat. 

CES 2015: Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosban >>A csúcskiállítás látogatói egyebek között megismerhették az okosórák és gyűrűk legújabb generációját, illetve egyéb olyan viselhető kiegészítőket, amelyek akár a hangulati állapotot is felmérik a szervezet egészségügyi paraméterei mellett. A rendezvényen taroltak persze a drónok, az okostelefonok, a táblagépek, illetve az okosvárosokhoz és intelligens otthonokhoz kapcsolódó újítások. Ez utóbbira kiváló példa a Google tulajdonában lévő Nest fejlesztése, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az internethez csatlakoztassák a hőszabályozót és az autójukat, vagy akár az otthoni világítási rendszert. 

A Dolgok Internetének gyorsuló térhódítására újabb bizonyítékul szolgálhat még a kockázati tőkepiaci elemzéseket végző CB Insights friss tanulmánya, amely az elmúlt néhány hónap trendjeit összegezte. A kutatás a vállalat által a hétköznapi használati tárgyakat egymáshoz kapcsoló Dolgok Internetéről (IoT – Internet of Things) szeptember óta összegyűjtött adatokból indul ki. Az elemzés világosan kimutatta, hogy tavaly számos innovatív társaság – főleg a viselhető kiegészítők piacán – közelített ahhoz, hogy összesen több mint 1 milliárd dollárt fektessen a technológiai újításokba. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ez az érték az elmúlt öt év során éppen megközelítette az 1,4 milliárd dolláros szintet, akkor szemmel látható a látványos megugrás. 

Az okosórák vihetik el a pálmát a viselhető technológiák közt >>A legaktívabb befektető vállalatok nevei ma már régi ismerősként köszönhetnek vissza, elegendő csak a True Ventures-re, az Andreessen Horowitzra, a Khosla Ventures-re, a First Round Capitalra, a Bessemer Venture Partners-re vagy az Intel Capitalra gondolni. Nem meglepő módon a Jawbone bizonyult a legjobban kedvelt befektetési célpontnak, a cég elsősorban a mozgásokat és az életjeleket (szívritmust, oxigénellátottságot) nyomon követő viselhető okoskiegészítőkről vált ismertté.

A cég a CB Insights összefoglalója alapján tavaly szeptember óta 471 millió dollárhoz jutott a különböző kockázati tőkealapok révén. A második helyet 60 millió dollár összegyűjtésével megosztva szerezte meg a Fitbit, illetve az MC10. Az előbbi vállalat az elégetett kalóriákat rögzítő fejlesztésével tört be a piacra, míg az utóbbi egészségügyi, továbbá wellness eszközök széles tárházát kínálja a fogyasztóknak.    

Ráadásul továbbra is egy pusztán gyerekcipőben járó piacról van szó. A Dolgok Internetében érdekelt vállalatok több mint kétharmada hajtott végre valamilyen első körös befektetést, ezek száma ezáltal elérte az 56-ot az elmúlt két esztendő folyamán. A 2011-től 2013-ig tartó három éves időszakot vizsgálva, összesen 173 cég áldozott jelentős pénzügyi erőforrásokat az IoT-re 366 millió dolláros értékben. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy ezek csaknem kétharmadát a 2013-as év során hajtották végre a társaságok.

A CB Insights elemzése felhívta a figyelmet emellett arra is, hogy ugyanebben az időben két fontos vállalat lépett ki a kockázati tőke piacáról. Az egyikük az elsősorban nagy felbontású, viselhető kameráival hírnevet szerző GoPro, amely 2014-ben került nyilvános forgalomba 3 milliárd dollár körüli értéken. A másik jelentős kilépő pedig a virtuális valóságra épülő intelligens fejpántokat kínáló Oculus volt, amelyet a Facebook vásárolt fel 2 milliárd dollárért a tavalyi évben. 

Azt szinte borítékolni lehet, hogy ebben az esztendőben még jobban fel fog erősödni a befektetői aktivitás. A CB Insights összefoglalója szerint a Dolgok Internetének jövőjét leginkább befolyásoló befektetések világában a vállalati kockázati tőke csoportok lehetnek a piac igazi „bikái”. A kutatócég szakértői szerint ezen belül is élenjárónak számíthat majd az Intel Capital, a Qualcomm Ventures és a Cisco Investments.

Forrás: Inc, az eredeti cikk szerzője Jeremy Quittner