Ausztráliában taroltak az érintés nélküli kártyák

Ausztráliában taroltak az érintés nélküli kártyák

Ausztráliában taroltak az érintés nélküli kártyák

pénzügy

3 perc

Az RFi Group piackutató legfrissebb tanulmánya alapján az ausztrálok 53 százaléka már használta érintés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyáját a vásárlásai során.

Az ausztrálok kétharmada van tisztában azzal, hogy bankkártyájával akár érintés nélküli fizetésre is lehetősége nyílik, 53 százalékuk pedig már használta is a kártyáját a pénzügyi tranzakciók során – derül ki az RFi Group frissen közzétett felméréséből. Ezáltal Ausztrália is felzárkózott azoknak az országoknak az élmezőnyébe, ahol a leginkább elterjedt az érintés nélküli kártyák használata, és ahol a legtöbb banki ügyfél van tudatában ennek a lehetőségnek.

A piackutató cég a különféle fizetési módszerek globális fejlődését feltérképező tanulmányában – Global Payments Evaluation Study – összesen 32 ezer bankkártya-tulajdonost kérdezett meg a világ 16 országában. Az összesítés alapján Ausztráliát követve Szingapúr szerezte meg az ezüstérmet, az ázsiai törpeállamban a lakosság 54 százaléka rendelkezik érintés nélküli kártyával, és 45 százalékuk vásárolt már ezzel a módszerrel. A dobogó harmadik fokán Tajvan végzett, ahol a válaszadók 41 százaléka számolt be arról, hogy már igénybe vette ezt a lehetőséget, míg Kanadában ez az arány idén 37 százalékra növekedett a tavalyi 29 százalékhoz képest.

Új-Zéland is felzárkózik az új pénzügyi trendekhez >>A legnagyobb mértékben Új-Zélandon bővült az érintés nélküli kártyák száma és használata az előző esztendőhöz viszonyítva, elérve az 52, illetve 35 százalékot a tavalyi 34, valamint 18 százalékhoz képest. Érdekes módon a nyugati országok sorában az Egyesült Államokban a legkevésbé elterjedt ez a fizetési módszer, mindössze az amerikaiak 14 százaléka rendelkezik érintés nélküli tranzakciókat lehetővé tevő kártyával. Az emelkedés itt minimális volt a 2014-ben regisztrált 10 százalékhoz viszonyítva. A tanulmány arra is rávilágított, hogy az amerikai kártya-tulajdonosok csupán 9 százaléka használta már vásárlásai során a korszerű megoldást.

A felmérés alapján az aktív kártya-használók 60 százaléka legalább egyszer egy héten igénybe veszi az érintés nélküli fizetés lehetőségét a vásárlásai során, és ez jelentős előrelépés a 2014-es 43 százalékhoz képest. Bár az Egyesült Arab Emirátusokban egyelőre nagyon alacsony az érintés nélküli kártyák elterjedtsége – mindössze 7 százalékos – a felhasználók 64 százaléka mutat hajlandóságot arra, hogy legalább egyszer egy héten érintés nélküli fizetést bonyolítson le, szemben a 60 százalékos globális átlaggal.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol az egyik legalacsonyabb az érintés nélküli kártyák használata, ugyanakkor a megkérdezettek 80 százaléka él ezzel a lehetőséggel legalább egyszer egy héten. A tanulmányból az is kiderült, hogy a korszerű kártyával rendelkező felhasználók 37 százaléka nyitott arra, hogy új fizetési módszereket is kipróbáljon, miközben ez az arány mindössze 24 százalékos azoknak a körében, akiknek még nincs érintés nélküli kártyájuk. Ez a trend rajzolódik ki egyébként valamennyi olyan országban, amelyikre a felmérés kiterjedt, itt az élmezőnyben Kína (65 százalék), illetve az Egyesült Államok (52 százalék) végzett.

Törnek előre az egyérintéses kártyák >>Az érintés nélküli kártya-tulajdonosok 34 százaléka használt már életében legalább egyszer mobiltárcát, szemben azzal a 16 százalékkal, amit azoknak a körében regisztráltak, akik nem rendelkeznek ilyen kártyával. A legnépszerűbb alkalmazás világszerte a PayPal, Kína az egyetlen ország, ahol nem ennek a megoldásnak a legmagasabb a piaci részesedése. A távol-keleti országban a válaszadók döntő többsége – 92 százaléka – számolt be arról, hogy az Alipay rendszerét vette igénybe, míg a PayPal felhasználók aránya mindössze 47 százalékos volt. Eközben az Egyesült Államokban a mobiltárca felhasználók 16 százaléka bonyolított le fizetést az Apple Pay alkalmazáson keresztül.

A fogyasztók Indonéziában (49 százalék), az Egyesült Arab Emirátusokban (46 százalék), illetve Kínában (45 százalék) tartják a legvonzóbbnak a mobiltárca használatának lehetőségét. Eközben Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában mutatták a legkisebb hajlandóságot a válaszadók arra, hogy kipróbálják ezt a megoldást, ezekben az országokban a globális átlagnál 14 százalékkal kevesebb felhasználó venné egyáltalán fontolóra ezt a lehetőséget.

„Hogyha megnézzük, milyen sebességgel fejlődnek a globális pénzügyi piacok, és mennyire gyorsan terjednek a digitális és mobilalapú fizetést lehetővé tévő megoldások, akkor nagyon könnyű elfeledkezni azokról az akadályokról, amelyek hátráltatják az innovációt” – hangsúlyozta a tanulmány szerzője, egyben az RFi Group ügyvezető igazgatója. „Hosszú ideje tisztában vagyunk azzal, hogy a korszerű fizetési módszerek elterjedésének egyik kulcsfontosságú feltétele, hogy ezek a megoldások kellően biztonságosak, kényelmesek és gyorsak legyenek, a szkeptikusoknak azonban még le kell győzniük ellenérzéseiket, és felismerniük ennek előnyeit” – tette hozzá Alan Shields.

Forrás: NFC World