Az automatizált könyvelés lett a FinTechShow győztese

Kapcsolódó cikkek

Az automatizált könyvelés lett a FinTechShow győztese

Az automatizált könyvelés lett a FinTechShow győztese

pénzügy

3 perc

Az idei fintech seregszemlén a szakmai zsűri az automatizált könyvelés világát elhozó megoldást választotta 2021 legígéretesebb megoldásának. A második helyen a Payee, a digitális követeléskezeléssel foglalkozó startup végzett, amely azt ígéri a cégeknek, hogy ugyanolyan egyszerűen juthatnak a pénzükhöz, mint ahogy pizzát rendelünk. A FinTechShow-n bemutatkozott minden idők legfiatalabb fintech startuppere is, aki az iskolákat készpénzmentesítené PupilPay megoldásával. Az idén ötéves rendezvényre már több mint 500-an voltak kíváncsiak a helyszínen és online.

Immár ötödik éve a FinTechShow-n debütálnak a digitális pénzügyi technológiákra épülő legújabb hazai megoldások, amelyek közül a független szakmai zsűri minden évben kiválasztja az év legígéretesebb fintech megoldását. Idén kilenc új innováció mutatkozott be, amelyek közül a kis- és középvállalkozások adminisztratív dolgait, a könyvelést, bérszámfejtést automatizáló digitális könyvelő megoldás, az Acounto nyerte el a rendezvény díját.

Öt év alatt több mint 50 fintech megoldás mutatkozott be a FinTechShow-n, amelyek élményszerűbbé tennék a pénzügyeket, egyszerűbbé, hatékonyabbá és olcsóbbá a pénzügyi szektor működését. A bemutatkozó startupok gyorsabban építhetnek kapcsolatot a bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal, kockázati befektetőkkel, és gyorsabb növekedésre számíthatnak. Az eddigi FinTechShow-győztesek átlagosan 200 millió forint tőkebefektetést kaptak.

A kilenctagú zsűri tagjai befektetési menedzserek, digitális pénzügyi megoldások bevezetésével foglalkozó üzleti szakemberek. 2021-ben a szakmai zsűri tagjai: Bársony Balázs, az MKB Fintechlab szenior befektetési menedzsere, Bánfi Zoltán, a Solus Capital kockázatitőke társaság korábbi elnök-vezérigazgatója, Bek-Balla László, az Erste Bank digitális csatornák vezetője, Nacsa Bernát, a Day One Capital befektetési menedzsere, Deák Enikő, a Hiventures befektetési igazgatóhelyettese, Fischer András, az OTP Lab vezetője, Kozma Andrea, a CEU iLab igazgatója, Orbán Zsófia, a K&H Csoport innovációs menedzsere és Szabó Péter, a Microsoft partnerfejlesztési igazgatója.

A legígéretesebb fintech megoldás az Acounto lett

„Az Acounto az új digitális könyvelő, amely könyvelést, bérszámfejtést, adótanácsadást nyújt mobilon és számítógépen 0-24-es ügyfélszolgálattal, valós idejű riportokkal, verhetetlen árakon. A kis- és középvállalkozások egyre gyorsabb üzleti világban élnek, egyre kevesebb idejük van, és egyre inkább saját magukra szeretnének fókuszálni adminisztratív dolgok, például a könyvelés helyett. A szolgáltatást idén januárban vezettük be, és már több mint 200-an használják” – mutatta be a győztes megoldást Brachmann Ferenc, az Acounto üzletfejlesztési vezetője.

A fejlesztés célja, hogy az EU-ban található mintegy 23 millió kis- és középvállalkozás számára időt és pénzt spóroljanak meg adminisztratív folyamataik, elsősorban a könyvelésük és bérszámfejtésük automatizálásával.

Az automatizálást a gépi tanulás és a nyílt bankolás (open banking) nyújtotta lehetőségek biztosítják, amelyek 90-95%-ban képesek csökkenteni az élő munkaerőigényt. Ennek eredményeként a társaság nagyon alacsony áron képes biztosítani a kis- és középvállalkozások számára a könyvelést, bérszámfejtést.

Payee: „juss a pénzedhez gombnyomásra olyan egyszerűen, mint egy pizzarendelés”

A korábbi hagyományoktól eltérően idén a második helyezett is nevesítésre került, mivel nagyon szoros volt a verseny az első helyért. A második helyen a kis- és középvállalkozások számára digitális követeléskezeléssel foglalkozó Payee végzett.

„A Payee ’egy API-zható jogi megoldás’, amely a kis- és középvállalkozások számára teremti meg a digitális követeléskezelés lehetőségét egyszerűbb és kényelmesebb módon a jelenlegi eljárásokhoz képest. A fejlesztés fizetési felszólítási megoldásába elektronikus részletfizetési lehetőséget is beépítettek, és az adósokkal egy sokkal barátságosabb digitális hangnemben kommunikál” – emelte ki előadásában Grüll Dávid, a startup társalapítója.

Magyarországon évente több mint 500 ezer fizetési meghagyásos eljárást folytatnak le, amelyek esetén a cégek ügyvédeket, követeléskezelőket vesznek igénybe. A Payee segítségével a vállalkozások a fizetési meghagyásos eljárások esetén a jogi lépéseket külön ügyvéd alkalmazása nélkül tehetik meg digitálisan.

PupilPay: készpénzmentes iskolák

Az ebédeltetéssel, az iskolai büféknél előforduló készpénzkezelési kihívásokra adna megoldást Magyarország legfiatalabb fintech startuppere. A PupilPay egy érintésmentes büféfizetési, ebédrendelési és allergiaellenőrző rendszer az iskolák számára – mutatta be megoldását Kazó Levente. A PupilPay a Day One Capital, a CEU iLab és a Hiventures különdíját is elnyerte.

Két nap alatt több mint 50 előadó osztotta meg gondolatait arról, mi lesz a digitális transzformáció következő szintje a bankszektorban, a pénzügyi közvetítői rendszerben. „Idén már több mint 500-an voltak kíváncsiak a FinTechShow-ra, ami azt is mutatja, ez az esemény hiánypótló szerepet tölt be a digitális pénzügyi technológiák iránt érdeklődők számára” – mondta el Németh Monika, az eseményt életre hívó FinTech Group társalapítója.