Bankkártyás csalások: így vigyázunk az adatainkra

Kapcsolódó cikkek

Bankkártyás csalások: így vigyázunk az adatainkra

Bankkártyás csalások: így vigyázunk az adatainkra

pénzügy

2 perc

Az internet-lefedettség és a digitalizáció terjedése miatt fénykorát éli a kiberbűnözés, az online visszaélések, melyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek számára is.

Ezzel párhuzamosan azonban úgy tűnik, a tudatosság is egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a magyar netezők háromnegyede tesz valamilyen óvintézkedést bankkártyaadatai védelme érdekében, a felhasználók csaknem kétharmada pedig készít biztonsági mentést digitalizált adatairól – derül ki a Generali Biztosító online kutatásából.   

A felmérés szerint a 18-75 év közötti internetezők közül minden második veszítette már el valamely digitalizált adatát. Ennek elsődleges oka, hogy tönkrement az adathordozó, melyen ezeket az információkat tárolták, a válaszadók egytizede pedig vírus- vagy zsarolóvírus támadás áldozata lett.

Papírtól a felhőkig

A megkérdezettek többsége arról számolt be, hogy számítógépére, laptopjára, illetve okostelefonjára menti le a személyes adatait, viszont több mint tizedük (12%) még mindig kizárólag a nyomtatott papírban bízik, ha adatai biztonságáról van szó. Felhőszolgáltatást pedig csupán a válaszadók közel ötöde (18%) választ.

Viszonylag egyszerű, de nagyon hasznos praktika az adatok védelmében, ha időről-időre biztonsági mentést készítünk. A válaszadók 62%-a teszi ezt meg rendszeresen, elsősorban valamilyen külső adattárolót – például pendrive-ot vagy külső merevlemezt – használ erre a célra. A kutatásból az is kitűnik, hogy elsősorban a nők, az 50 év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a vidéken élők kevésbé elővigyázatosak ebben a tekintetben.

A felmérés szerint a magyar netezők 74 százaléka tesz valamilyen óvintézkedést kártyaadatai védelmében, leginkább úgy, hogy nem adják illetéktelenek kezébe bankkártyájukat és/vagy napi vásárlási limitet állítanak be. Ennél professzionálisabb megoldásokat, mint például az adatlopás elleni fizikai védelem, azonban viszonylag kevesen alkalmaznak.

A résztvevők 8%-a számolt be arról, hogy már visszaéltek bankkártyaadataival, továbbá az is kirajzolódik, hogy elsősorban azokra jellemző az elővigyázatosság, akiket ért már korábban valamilyen kellemetlenség.

Az igazán tudatosak cyberbiztosítást is köthetnek

A Generali például idén nyártól már speciális cyberbiztosítást is kínál, mely lakásbiztosítás mellé köthető. Több mint ezer ügyfél döntött már úgy, hogy ily módon is védekezik a kibertámadások, adatlopás, illetve online visszaélések ellen.