Bátrabban költhetnek a britek az érintőkártyával

Bátrabban költhetnek a britek az érintőkártyával

Bátrabban költhetnek a britek az érintőkártyával

pénzügy

2 perc

Az Egyesült Királyságban idén ősztől megemelkedik az érintés nélküli fizetéssel lebonyolított tranzakciók értékhatára.

A limit eddig 20 font (körülbelül 8200-8300 forint) volt, ez növekedik szeptembertől 30 fontra (12 300 forint fölé) – jelentette be a The UK Cards Association. Ezzel a változtatással próbál a szövetség jobban megfelelni a fogyasztói igényeknek, a britek ugyanis az utóbbi időben egyre többet helyettesítik a készpénzes vásárlást elektronikus, érintés nélküli fizetéssel.

Kígyózó sorok helyett: gyorsan terjed az érintés nélküli fizetés >>A The UK Cards Association legújabb felmérése rávilágított arra, hogy az Egyesült Királyságban tavaly minden egyes másodpercben tíz érintés nélküli tranzakciót hajtottak végre a vásárlók. Az ilyen típusú kártyákkal lebonyolított fizetések során a fogyasztók 2,32 milliárd fontot költöttek, az érték a triplájára nőtt az előző évhez viszonyítva. 2014-ben körülbelül 320 millió érintés nélküli tranzakcióra került sor, a 2013 folyamán rögzített 100,4 milliót követően.    

A brit bankkártya-társaság, a Barclaycard szintén közzétette az előző esztendőre vonatkozó adatait. Eszerint 2014 során az érintőkártyás tranzakciók száma több mint kétszeresére növekedett. A fogyasztók mennyiségben 108 százalékkal, illetve értékben 115 százalékkal többet költöttek az előző évhez viszonyítva.

A vállalat felmérése alapján a britek esetében főként a férfiak körében népszerű az intelligens technológiára való átállás. A Barclaycard jelentése alapján jelenleg az érintés nélküli fizetések 64 százalékát kezdeményezik férfiak, tehát a nőknél ez az arány csupán 34 százalékos.

Nem meglepő módon London toronymagasan megelőzi a többi brit nagyvárost. 2014-ben az összes érintés nélküli fizetés 30,1 százalékát bonyolították a fővárosban. A lista ezüstérmese az Egyesült Királyság második legnagyobb üzleti, finanszírozási szolgáltatási és jogi központja, Leeds lett 27,3 százalékkal. A dobogó harmadik fokára Cambridge kapaszkodott fel, 14,9 százalékos részesedéssel, majd következik Oxford 14 százalékkal, illetve Manchester 13,6 százalékkal.

Bánjon kesztyűs kézzel a pénzügyekkel >>Regionális szinten az Anglia délnyugati részén, a brit fővárostól 185 kilométerre nyugatra található Bristolban növekedett legnagyobb arányban az érintés nélküli fizetések népszerűsége. A Barclaycard adatai szerint az emelkedés 2014-ben 150 százalékos volt az előző évhez képest, míg London esetében 130 százalékos volt a növekedés.

„Napjaink rendkívül elfoglalt vásárlói számára minden egyes perc számít, tehát a fogyasztók szempontjából egyre inkább alapelvárás, hogy elektronikus módon és gyorsan egyenlítsék ki a tartozásukat” – nyilatkozta a Barclaycard érintés nélküli fizetési részlegének vezetője. Tami Hargreaves hozzátette azt is, hogy az érintés nélküli fizetés nemcsak gyorsabb a hagyományos, készpénzes vásárlásnál, hanem egyszerűbb és biztonságosabb is. A szövetség azt várja, hogy 2015 folyamán az elektronikus fizetés újabb virágkorát éli majd, és az érintés nélküli tranzakciók egyre inkább háttérbe szorítják majd a készpénz használatát.

Forrás: NFC World+