Beújít a fapados légitársaság – NFC-s mobillal is fizethet

Beújít a fapados légitársaság – NFC-s mobillal is fizethet

Beújít a fapados légitársaság – NFC-s mobillal is fizethet

pénzügy

2 perc

A spanyol fapados légitársaság, a Vueling utasai mostantól NFC-technológiával felszerelt okostelefonjaikkal is kifizethetik repülőjegyeik árát.

Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el korábbi cikkünket >>Az NFC, vagyis a Near Field Communication alapvetően különféle szabványoknak az összessége, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé.

Zömmel mobilkészülékeknél és más hordozható eszközöknél használják kis mennyiségű adatok mozgatására. Például érintés nélküli fizetésnél, kisebb adatok küldésénél vagy más, nagyobb sebességre képes vezeték nélküli hálózati kapcsolatok (wifi, Bluetooth) felállításánál.  

Az ügyfelek a légitársaság által fejlesztett alkalmazáson keresztül egyenlíthetik ki a tartozásukat, odatartva érintés nélküli bankkártyájukat a mobiltelefonjukhoz. Azok az utasok, akik viszont nem rendelkeznek NFC-kommunikációra alkalmas készülékkel, egyszerűen készíthetnek egy fényképet a kártyájukról, így tölthetik fel a szükséges adatokat az applikációba. A Vueling állítása szerint az új opció – amelyet egy hónappal ezelőtt adtak hozzá az alkalmazáshoz – jóval egyszerűbbé teszi a repjegyek megvásárlását.

Az NFC-alapú rendszer vezeték nélküli adatokat olvas be és továbbít az érintés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyákról, amelyeket aztán a telefonok kijelzőjén vagy egy terminálon tesz elérhetővé. Persze mindenki saját maga dönti el, hogy igénybe veszi-e a szolgáltatást, az új funkció ugyanis opcionális, és az alkalmazás fizetésekre vonatkozó részében elérhető.

Reptéri Bluetooth sugárzók telepítésével kísérletezik az easyJet >>A felhasználók az applikációban választhatják ki a megfelelő programpontot, és ezután tölthetik fel a fizetéshez szükséges személyes, és a kártyájukra vonatkozó adatokat. Az Apple iOS-alapú telefonjai esetében azonban ma még csak egy kezdeti verzió érhető el, mely a kártyára vonatkozó információkat pusztán azt követően tárolja el, hogy a felhasználó ujjlenyomatát is beolvasta.

Samuel Lacarta, a Vueling informatikai vezetője elmondta: igyekeznek kiaknázni az új technológia nyújtotta előnyöket, és ezáltal felgyorsítani a fizetések sebességét az utasaik számára.  

Forrás: NFC World+