Digitális adózással csökkenthetik terheiket a hazai cégek

Kapcsolódó cikkek

Digitális adózással csökkenthetik terheiket a hazai cégek

Digitális adózással csökkenthetik terheiket a hazai cégek

pénzügy

1 perc

A 2021-es év kiemelt feladatának tartják a digitális adózás bevezetését a magyarországi cégek vezetői – derült ki az EY csaknem 500 közép- és nagyvállalat részvételével rendezett online konferenciáján. A fejlesztésekkel ugyanis drasztikusan csökkenteni lehet az adóadminisztrációval járó terheket.

Az adózási folyamataik digitalizációjára, valamint költségeik mérséklésére fordítanák a legnagyobb figyelmet 2021-ben a megkérdezett vezetők. Érthetőek ezek a prioritások, hiszen a magyarországi vállalatok nagy összeget, az éves árbevételük mintegy 1,7 százalékát, összesen 420 milliárd forintot költenek adóadminisztrációra.

„A jelenlegi nehéz helyzet komoly pénzügyi kihívások elé állítja a hazai cégeket is. Ugyanakkor több olyan digitális megoldás elérhető számukra, amelyekkel számottevő mértékben csökkenthetik adminisztrációs terheiket, és minimalizálhatják a hibás vagy hiányos adatszolgáltatás miatti bírságkockázatot” – mondta az EY közvetett adózással foglalkozó szenior menedzsere.

„Az egyik online applikációnk például alig néhány perc alatt képes az áfabevallás és belföldi összesítő jelentés egyidejű elkészítésére, ami a tapasztalatok alapján nagy időmegtakarítást jelent a felhasználók számára” – tette hozzá Kocsis-Kelemen Zsófia. 

Az általános forgalmi adó területén a válaszadók fele már alkalmaz valamilyen megbízható digitális megoldást, hogy csökkentse a bevallások kitöltésére fordított időt és minimalizálja az elgépelésből adódó hibák lehetőségét.

Egy bizonyítottan jól működő applikáció bevezetése azért is lehet előnyös a társaságok számára, mert az EY felmérése szerint a vállalatok több mint harmada problémákkal szembesül az informatikai fejlesztések során.