Digitális kiút a koronaválságból

Kapcsolódó cikkek

Digitális kiút a koronaválságból

Digitális kiút a koronaválságból

pénzügy

2 perc

A vállalatokat világszerte megrendítette a pandémia okozta krízis, de már készülnek a növekedésre.

A koronavírus-járvány hatására szinte minden cégnek újra kellett értékelnie üzleti stratégáját – derül ki az EY 52 országból 2400 döntéshozó megkérdezésével készült globális kutatásából. A vállalatfelvásárlások fellendülése azt mutatja, hogy a vezetők optimisták, és megkezdték a felkészülést a további gazdasági növekedésre. A válaszadók elsősorban technológiai és digitális szolgáltatásaik fejlesztésével próbálják növelni versenyképességüket a piacon.

Tízből kilenc társaságnak a bevétele (88%) és a jövedelmezősége (92%) is visszaesett 2020-ban. Ez utóbbi a vezetők kétharmada (69%) szerint már csak a jövő évtől érheti el a pandémia előtti szintet. A megkérdezettek meghatározó része (39%) Európa gazdaságában látja a legnagyobb növekedési lehetőséget. A döntéshozók úgy vélik, a piacbővülést a COVID-19 veszélyezteti a leginkább (29%), azonban a kiszámíthatatlan globális üzleti környezet (19%) és az éghajlatváltozás (14%) szintén komoly fenyegetést jelent rá.

A járvány hatásai a felmérésben résztvevők többségét (81%) arra kényszerítették, hogy megváltoztassák beruházási terveiket. Az érintett vállalatok majdnem kétharmada (64%) halasztotta el ezeket a fejlesztési projekteket. A válságot követő, zökkenőmentes működés érdekében a vállalatok többségének (66%) felül kellett vizsgálnia üzleti stratégiáját és eszközportfólióját is.

„A működés gyökeres átalakítását követően a társaságok ismét arra összpontosítanak, hogy megerősödjenek és megtalálják az utat a jövőbeni növekedéshez. Ebben kulcsfontosságú technológiai képességeik fejlesztése, amelynek egyik hatékony módja a felvásárlás” – mondta Vaszari Péter, az EY stratégia és tranzakciós tanácsadás üzletágának vezetője.

A 2020 első hat hónapjában tapasztalható drámai csökkenés után a vállalatfelvásárlások 123 százalékkal nőttek a második félévben és globálisan elérték a 2320 milliárd dollárt.

  • Az élénkülés folytatódni látszik, mivel a döntéshozók fele (49%) tervez akvizíciókat a következő 12 hónapban, ami meghaladja a korábbi felmérések 11 év alatt mért átlagát (47%).
  • A befektetők elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció, a technológia, az autóipar és az élettudományok területén lesznek a legaktívabbak.
  • A járvány következményeképpen a válaszadók 63%-a a digitális felkészültség, 57 százalékuk pedig a vásárlói elkötelezettség erősítése érdekében növelné befektetéseit.