Digitális szakemberek lesznek a jövő pénzügyesei

Kapcsolódó cikkek

Digitális szakemberek lesznek a jövő pénzügyesei

Digitális szakemberek lesznek a jövő pénzügyesei

pénzügy

2 perc

A cégek többségének nem megfelelő a technológiai felkészültsége az adókockázatok kezelésére – derül ki az EY globális kutatásából. A vállalatoknak komoly nehézséget jelent a digitális ismeretekkel rendelkező pénzügyi szakemberek megszerzése is.

A hagyományos szakmai ismereteknél egyre fontosabbá válik az átfogó technológiai tudás az adó- és pénzügyi területeken dolgozók számára. Az EY nemzetközi felmérése során megkérdezett több mint 1700 cégvezető is egyöntetűen egyetértett ezzel. A jövő szakértőinek érteniük kell a mesterséges intelligencia (AI) használatához, az automatizációhoz és az adatelemzéshez is.

A szükséges szaktudás világszerte hiányzik, a döntéshozók 89 százalékának problémát jelent a tehetséges munkavállalók megszerzése, képzése és megtartása.

A válaszadók csaknem kétharmada véli úgy, hogy vállalatánál nem megfelelő az adókockázatok kezeléséhez szükséges folyamatszabályozási, technológiai és irányítási rendszer. A technológiai fejlesztés a legsürgetőbb lépés az adó- és pénzügyi feladatok fenntartható és kiszámítható elvégzéséhez a felsővezetők több mint fele szerint. Ennek ellenére ugyanilyen arányban ismerték el, hogy nem fordítanak elég időt és pénzt ilyen típusú megoldásokra.

„Ahhoz, hogy sikerrel lépjenek át a digitális korszakba a társaságok, minél hamarabb meg kell tanítaniuk munkatársaiknak az új feladatok hatékony elvégzéséhez szükséges tudást, ami belső képzési programok kidolgozását és külső partner támogatását igényli” – emelte ki Rencz Botond, a tanácsadó cég vezérigazgatója.  

Az EY tanulmánya az Euromoney által készített felmérésen alapul, amelyben világszerte több mint 1700 vállalat felsővezetője vett részt 28 országból, 17 iparágból. A társaságok közül 315 szerepel a Forbes Global 500 legnagyobb nemzetközi vállalatot tartalmazó listáján.