Feje tetejére állhat a munkaerőpiac

Feje tetejére állhat a munkaerőpiac

Feje tetejére állhat a munkaerőpiac

pénzügy

1 perc

Az elmúlt néhány év technológiai fejlődése olyan új kifejezéseket tett hétköznapivá, mint a Dolgok Internete vagy a Big Data. A változások munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról a World Economic Forum készített felmérést.

Kevés téma osztja meg annyira a vele foglalkozó szakembereket, mint a közeljövő technológiai innovációinak hatása a társadalomra, azon belül is a munkaerőpiacra.

A Pew Research Center kutatóintézet 2014-ben megkérdezte a szerintük leginkább hozzáértő közel 1900 embert, mit gondolnak, inkább jó vagy inkább rossz lesz a dolgozó népnek a következő tíz évben az automatizáció és a robotok térhódítása.

A szakértők meglepően megosztottnak bizonyultak a kérdésben: 52 százalékuk optimista, 48 százalékuk viszont úgy gondolja, a társadalom nem fogja tudni megfelelően kezelni az új kihívásokat, így azoknak több lesz a vesztese mint a nyertese – összegezte az Index

A tanulmány egyik legijesztőbb része, hogy a mesterséges intelligencia  és az automatizáció következményeképp a világ legnagyobb gazdaságaiban 7,1 millió munkahely szűnhet meg a következő öt évben. A pozitív hatások (úgymint a létrejövő kétmillió pozíció) ellenére is ez 5,1 millióval kevesebb munkahelyet jelent.

Nemcsak a foglalkoztatottság arányai, hanem az elvárt képességek is jelentősen változhatnak. Valószínűleg újfajta pozíciók is tükrözik majd ezt, olyanok, amelyekről most még nehéz elképzelni, hogy piacilag életképesek. Például: ki gondolta volna 15 évvel ezelőtt, hogy ma a keresőoptimalizálás egy jelentős kategória lesz?

Nagy kérdés még az oktatás szerepe is a jövő munkaerőpiacán: már ma megtapasztalható jelenség, hogy az egyetemeken szerzett tudás tárgyi anyaga néhány éven belül elavulhat, így valószínűleg a céges képzéseké lehet a jövő.