Félmilliárddal emelkedett az érintésmentes fizetések száma

Kapcsolódó cikkek

Félmilliárddal emelkedett az érintésmentes fizetések száma

Félmilliárddal emelkedett az érintésmentes fizetések száma

pénzügy

2 perc

A Visa 500 millióval több olyan érintés nélküli fizetést dolgozott fel, ahol korábban a fogyasztóknak PIN-kódot kellett volna megadniuk. A mérést kezdetének az számít, amióta a koronavírus-járvány miatt Európa több mint 29 országában megnövelték az érintésmentes fizetések limitjét.

A COVID-19 miatt a kontaktmentes fizetés megítélése megváltozott. A boltokban történő digitális fizetés már nemcsak egy extra szolgáltatás, hanem egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a fogyasztók és kereskedők számára, hogy elkerüljék a fizikai érintkezést a fizetési terminálokkal.

Az „egyérintéses” fizetés iránti növekvő igény Európa-szerte kimutatható – a Visa-kártyákkal történő bolti fizetések immáron több mint 75 százaléka történik ilyen módon. Egyes európai országokban több mint duplájára nőtt ez az arány a tavalyi év azonos időszakához képest, de a legnagyobb európai államok közül is számosban legalább 20%-os volt a növekedés az elmúlt évben.

„Az érintés nélküli fizetések Európa-szerte növekvő népszerűsége nem új keletű. A járvány valójában egy meglévő tendenciát gyorsított fel, annyi különbséggel, hogy a kontaktmentes fizetés mostanra már nem csak kényelmes, hanem szükséges is. A világjárvány kitörésekor azonnal Európa-szerte prioritássá tettük az együttműködést partnereinkkel az érintésmentes fizetési korlátok emelése érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben és biztonságosan tudjanak fizetni, és ritkábban kényszerüljenek PIN-kódjuk beütésére” – mondta Kiss Ede, a kártyakibocsátó cég Magyarországért felelős területi vezetője.

Fontos hozzátenni, hogy a tapasztalatok szerint a visszaélések aránya az érintésmentes kártyák esetén a legalacsonyabb minden egyéb fizetési formához képest, valamint a fizikai értékesítési helyeken elkövetett csalások is történelmi mélyponton maradtak azokban az országokban, ahol az érintésmentes fizetéseket széles körben használják.