FinTech: engedékenyebb szabályozásért lobbiznak a szakértők

Kapcsolódó cikkek

FinTech: engedékenyebb szabályozásért lobbiznak a szakértők

FinTech: engedékenyebb szabályozásért lobbiznak a szakértők

pénzügy

2 perc

Iparági szakemberek szerint az Egyesült Államokban a jogszabályok aránytalanul hátráltatják a pénzügyi fejlesztéseket, miközben nagyobb szabadságra lenne szükség a megfelelő próbaüzemek lefolytatásához.

Ha egy cég manapság applikációt tervez, például egy új közösségi médiafelületet vagy fotóalkalmazást, akkor a szoftverét könnyen tesztelheti az átlagközönség segítségével. Feltölti a fejlesztést a megfelelő operációs rendszer appboltjába, ahonnan a felhasználók letölthetik, kipróbálhatják, a visszajelzések alapján pedig tovább lehet tökéletesíteni a programot. Teljesen más a helyzet, hogyha valamilyen pénzügyi alkalmazásról van szó: egy-egy korábban nem is létező megoldás akár komoly büntetéseket, de legalább betiltást is vonhat maga után.

Biztonság, ha pénzről van szó

Természetesen érthető a hatóságok álláspontja, hiszen teljesen más súlya van a szoftverhibáknak egy közösségi oldal esetében, mint egy pénzügyi alkalmazásban. Az utóbbi program kapcsán ugyanis akár súlyos anyagi kár is felléphet. A Delaware-i politikai tanácsadók szerint ennek ellenére enyhíteni kellene a szabályozást, legalábbis ami a tesztüzemeket illeti.

A befektetők számára is vonzó a fintech

„Mielőtt egy gyógyszer piacra kerül, szigorúan szabályozott klinikai vizsgálatokon kell átesnie” – példálózott a Delaware Business Times-nak Meghan Wallace, az állam kormányzójának korábbi tanácsadója. A szakértő szerint a pénzügyi megoldások terén is szükség lenne hasonlóan szabályozott tesztüzemre, mert jelenleg erre szinte semmilyen lehetőség sincs.

Szerinte a FinTech-megoldások tesztelését számos módszerrel biztonságossá lehetne tenni. Egyrészt természetesen az önkéntes részvétel garantálhatná, hogy a felhasználók tisztában vannak a rendszer hiányosságaival és a kockázatokkal. Másrészt pedig különböző korlátok segíthetnék, hogy hibás fejlesztés ne kerüljön forgalomba: maximalizálni lehetne a résztvevők számát, a próbaüzem hosszát vagy akár a forgalomba kerülő pénzmennyiséget is.

Ezek az intézkedések garantálhatnák, hogy a lelkes fejlesztők továbbra is előrukkolhassanak innovatív megoldásaikkal, annak ellenére, hogyha programjaik a kezdeti időkben nem tűnnek biztonságosnak, vagy ellentmondanak a korábbi pénzügyi logikának. 

Engedékeny rendszerek

Természetesen a világ többi részén nem ismeretlen az ilyen megközelítés. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban egyelőre a fejlesztőknek nincs lehetősége hatósági felügyelet mellett FinTech-megoldások tesztelésére, számos ország belátta, hogy szükség van némileg engedékenyebb jogszabályokra.

Így például Hongkongban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban már jelenleg is hatályban állnak olyan szabályozási elvek, melyek megkönnyítik a fejlesztőknek, hogy valós piaci körülmények között teszteljék a megoldásaikat.

A szakértők remélik, hogy hamarosan Delaware-ben is belátják a jogalkotók, hogy szükség van az enyhébb szabályozásra. Mark Brnovich, Arizona főállamügyésze egy pénzügyi folyóiratba írt véleménycikkével állt ki az ötlet mellett, New England törvényhozói testülete pedig szintén foglalkozik egy hasonló jogszabály kialakításán.