Fitneszkarkötővel fizethetik a buszjegyet a szingapúriak

Fitneszkarkötővel fizethetik a buszjegyet a szingapúriak

Fitneszkarkötővel fizethetik a buszjegyet a szingapúriak

pénzügy

1 perc

Az NFC-alapú fizetéssel foglalkozó EZ-Link együttműködik a viselhető kiegészítőket is gyártó Garminnal, közös termékeikkel nemcsak az utazást lehet kifizetni, de az aktivitást is nyomon követik.

Az EZ-Link szolgáltatása 2001 óta könnyíti meg Szingapúrban a tömegközlekedést. Eleinte csak buszokon tették lehetővé az egyérintéses fizetést, mára azonban a legelterjedtebb fizetési móddá vált a városállam járatain. A vállalat nem a nyugati országokban megszokott NFC-protokollokat használja, hanem a Japánból származó Sony-féle FeliCa rendszert.

A tömegközlekedésben is terjeszkedne az Apple Pay

A viselhető kiegészítőkre optimalizált szolgáltatás egyelőre két modellen lesz elérhető. Az egyik a külön erre a célra fejlesztett, az idei nyári mozifilmet népszerűsítő Batman v Superman Fitness Tracker X modell lesz, a másik pedig a Garmin egyik meglévő termékének továbbfejlesztett változata, a Vivosmart HR.

A vállalat képviselői elmondták, hogy mind a két eszköz rendelkezik a fizetést és azonosítást lehetővé tévő chippel, mely így természetesen tartalmazza a kapcsolódó szolgáltatások teljes körét is. Ugyanakkor ezeken felül a beépített szenzoroknak köszönhetően különböző fitneszfunkciók is elérhetőek, így például a lépésszámlálás vagy a pulzusmérés.

Az együttműködésnek köszönhetően Szingapúr az első délkelet-ázsiai ország, mely lehetővé tette a tömegközlekedési eszközökön a viselhető kiegészítőkkel történő fizetést.

Az EZ-link saját fejlesztésű modellje már január végétől elérhető lesz, míg a Vivosmart valamikor kora márciustól kerül a boltok polcaira. Nem ezek az egyetlen okoseszközök azonban, amelyekkel a tömegközlekedők kényelmesen fizethetnek, ugyanis tavaly november óta az EZ-Link portálok a Samsung Pay-en keresztüli fizetéseket is elfogadják.

Forrás: NFC World+